Támogatás

2023.04.15. 06:55

A Szolnoki Olajbányász szurkolói és játékosai is összefogtak a földvári tűzoltókért

Kis lépésekkel kerülnek egyre közelebb céljukhoz a tiszaföldvári tűzoltók, akik az autójuk javítására, cseréjére gyűjtenek. Blaskó István, a Szolnoki Olajbányász lelkes szurkolója pénteken a parancsnokság laktanyájába nem üres kézzel érkezett, hanem egy licitre ajánlott szurkolói pólóval, melyet a kosárlabdacsapat minden tagja aláírt.

P. Pusztai Nóra

Blaskó István (jobbra) nyújtotta át a dedikált pólót Fábián Attila Nándornak

Fotó: P. Pusztai Nóra

Futótűzként terjed a térségben, de immár egész Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság helyzete. Az autójuk közel harminc éves, olyan állapotba került, hogy nyolc-tízmillió forintot kellene rákölteni. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a környékbeliek licitcsoportokat hoztak létre a közösségi oldalon, számos tárgyat ajánlottak már fel. Nemrégiben a hír hallatán a Ferencvárosi Torna Club képviselői is a tiszazugi városba érkeztek, jóvoltukból egy, a férfi kézilabda csapatuk által dedikált mezt adtak át a tűzoltó parancsnokságnak, további felajánlásokat elindítva.

– Láttam a Fradi férfi kézicsapatának felajánlását, s jónk tartottam a kezdeményezést. Én már közel húsz éve vagyok a Szolnoki Olajbányász szurkolója, nagyon jó a kapcsolatom a játékosokkal és a menedzsmenttel, többen közülük a barátaim is. Megkerestem őket, hogy licitre ajánljunk fel egy szurkolói pólót. A klub támogatott, az összes jelenlegi játékosuk aláírta – mutatta a tiszaföldvári Blaskó István. Elmondása szerint egyszerű szurkolóként kevés lehetőség adódik, hogy valóban minden játékossal aláíratatthassák a relikviákat a rajongók, így a póló igazi érték, amiért akár több tízezer forintot is adhatnak egy licit során, melyre a közeljövőben sor is kerülhet.

A gyűjtés apró lépésekkel, de halad, jelenleg egymillió-egyszázkilencvenezer forint adomány van a földvári tűzoltóság számláján.

– A város egyes üzleteiben perselyeket helyeztünk ki, azokban is gyűlik a pénzt, de azt még nem összesítettük – mondta Fábián Attila Nándor. A Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság vezetője hozzátette: voltak olyan jelentkezők, akik az Új Néplapban és a Szoljon.hu hírportálon megjelent cikk hatására más segítséget ajánlottak fel, hogy például a javításban vennének részt.

A licitre bocsátott pólót a Szolnoki Olajbányász összes játékosa dedikálta
Fotós: P. Pusztai Nóra

– R. Kiss Imre Tiszainokáról hívott fel, már voltak is kint, megnézték az autót az egyik barátjával. Felbillentették a fülkét, belenéztek a motorba, felírták az adatait és felvették a kapcsolatot egy mezőszilasi motorfelújító céggel. Helyben szeretnék kiszedni a motort az autóból, elvinnék mezőszilasra, a megállapodásuk szerint a cég munka és forgácsolási díjat nem kér majd. Ehhez az alkatrészek kellenek, ezek beszerzése hosszadalmas folyamat – magyarázta.

A térség egy emberként fogott össze, ugyanis az alkatrészek beszerzésében is kaptak segítséget, leginkább, hogy kiket érdemes megkeresni.

– A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvette a kapcsolatot a Vas vármegyeiekkel, nekik osztrák kapcsolatuk van, elérhetőséget kaptam, hogy talán onnan tudnak nekünk alkatrészt biztosítani. De egy helyi vállalkozó, Sinkó István is segítséget ajánlott – emelte ki.

Egyelőre információkat gyűjtenek, mert amíg nincs szétszedve a motor, azt sem tudják, pontosan milyen alkatrészekre lehet szükség. 

Az első becslések alapján a motor, a szivattyú, az alváz és a tartály javítása mintegy nyolc-tízmillió forint lenne.

– Hezitálunk... Rövidtávú megoldás az, hogy ezt az autót megmentsük és megjavíttassuk, viszont hosszútávon ez nem segítség. A kora miatt vélhetően egy-két éven belül újra lehet valami problémája és megint ott vagyunk, hogy nincs hozzá alkatrész. A tartós megoldás az lenne, hogy vennünk kellene egy fiatalabb tűzoltóautót, újról nem is álmodunk. Egy tizenéves tökéletesen megtenné, annak a beszerzési ára viszont több tízmillió forint, erre évekig gyűjtenünk kell – vázolta a lehetőségeket Fábián Attila Nándor.

Használtautó hirdetéseket böngésznek

Folyamatosan figyelik a hirdetési oldalakat a tiszaföldvári tűzoltók.

– Egyik kollégám akadt rá egy hirdetésre a minap. Alig több mint tizenhárom millió forintért lehetett volna megvásárolni egy Mercedes Atego típusú tűzoltóautót. Úgy néztük, hogy Norvégiában hirdették. Azonnal felvettem velük a kapcsolatot, hogy érdekelne minket az autó, a következő nap válaszoltak, de már azt, hogy el is kelt – mesélte Fábián Attila Nándor tűzoltó parancsnok.

Egyúttal a testvértelepülések támogatásban is reménykednek Tiszaföldváron, de ehhez személyes egyeztetések szükségesek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában