Szolnok

2023.04.02. 09:30

Béla, az indiai pávakakas romantikus hívószavára csak tyúkok, macskák és kutyák felelnek

Az elmúlt napokban igencsak kinyitotta a csőrét Béla, a szolnoki kertvárosi Oltalom bentlakásos idősotthon legfiatalabb lakója, egy évek óta ott élő indiai kék páva.

Mészáros Géza

Béla, a kék pávakakas évek óta a kertvárosi idősotthon bentlakásos lakója

Fotó: Mészáros Géza

A gyönyörű szép madár manapság lármásan „kakaskodik”, ugyanis hangos dürgéssel adja a környék két- és négylábúinak tudtára, hogy legény ő a talpán, és minap megkezdődött a párzási időszaka.

Magafajta szárnyas leányzót, azaz nőstény pávapárt azonban aligha talál magának, viszont a szomszéd kertek tyúkjai harsány kotkodácsolással jeleznek vissza neki, miszerint sajnálják magányát, amin ők, kerítések mögé elzárva nem tudnak segíteni rajta… Hasonlóan mutatják ki együttérzésüket az idősotthon folyton nyivákoló macskái, de még a közelben lakó kutyák is, akik Béla romantikus hívószavára zajos vakkantgatásokkal felelnek.

A lexikon szerint a kék páva vadon Dél-Ázsia, ezen belül is India, Banglades, Nepál és Srí Lanka erdeiben él. India nemzeti madara. Nagy Sándor hozta először Európába, ahol hamar elterjedt mint háziállat. Több országba betelepítették. 

A kék páva nappal aktív, a földön táplálkozik magvakat, lehullott gyümölcsöket és rovarokat keresve. Míg táplálékának nagy része növényi anyagokból és gerinctelen állatokból áll, ismert, hogy alkalmanként kisebb rágcsálókat és hüllőket is fogyaszt. Éjszaka a fákon pihen, ahol kisebb a ragadozóveszély. A kék páva rendkívül szabályos viselkedést mutat, gyakran ugyanazon a helyen pihen és táplálkozik egész életében, ezért hajlamos arra, hogy még a fogságban tartott egyedek is egyetlen épület vagy kert közelében maradjanak.

A kék páva a nagy mérete és a hím hosszú farktollai ellenére rendkívül mozgékony, és bár gyalog gyorsan el tud menekülni a ragadozók elől, kényszerhelyzetben a levegőbe is képes emelkedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában