Tájékoztatás

2023.04.04. 14:00

Eltörölték a telekadót Törökszentmiklóson

Több sebből vérzett, ezért visszavonták, mégsem kell telekadót fizetni a beépítetlen ingatlanok tuladjonosainak Törökszentmiklóson.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Módosították a helyi adókról szóló rendeletet a város legutóbbi képviselő-testületi ülésén, egyebek mellett eltörlik az év elején hatályba lépett telekadót is Törökszentmiklóson. Egy korábbi döntés szerint január elsejétől a beépítetlen ingatlanok tulajdonosainak négyzetméterenként 30 forintos telekadót kellett volna fizetniük. 

– A január elején beérkező telekadó összegeket és bevallásokat követően az alábbi megállapításokat tettük: sok esetben a telekadóval kapcsolatos adómérték eltúlzott, illetve az ingatlanok értékével, forgalmi képességével nincs arányban, így megállapítható hogy a rendelet a helyi sajátosságokat és az adóalanyok teherbíró képességét nem veszi figyelembe, illetve a megállapított adómérték belátható időn belül, az ingatlanok forgalmi értékét is felemésztheti, ezért javasolt a telekadót teljes egészében hatályon kívül helyezni – indokolta a döntést az ülésen dr. Szegő János, hatósági osztályvezető. 

Kérdésre válaszolva elmondta, a már befizetett adókat az ingatlantulajdonosok automatikusan visszakapják. A bevételi oldalról így kieső, több, mint 11 millió forintot az általános működési tartalékból fedezi az önkormányzat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában