Farkas Bertalan

2023.04.18. 19:55

Szolnoki kötődéséről is mesélt az űrhajózás élő legendája – galériával

Farkas Bertalan, az első és eddigi egyetlen magyar űrhajós a Kablay Lajos Repülő Bajtársi Egyesület meghívására tartott előadást kedden délután a szolnoki városháza dísztermében. Az érdekességekben gazdag beszámoló során ritkán látott képkockákon keresztül mesélt az elmúlt négy évtized történéseiről, űrutazásáról és szolnoki kötődéséről.

Köllő Judit

Humoros történetekkel és régmúlt emlékekkel szórakoztatta közönségét Farkas Bertalan űrhajós

Fotó: Mészáros János

– Számtalan helyen jártam már a világban, ahol többször feltették számomra azt a kérdést, hogy hogyan kerül valaki a világűrbe – mosolyodott el Farkas Bertalan űrhajós szolnoki előadása elején. – Mindig szívesen elmesélem a történetemet, ami azzal kezdődik, hogy jómagam bizony sosem akartam vadászpilóta lenni! Legtöbbször a mérnöki pálya és a futball foglalkoztatott, azonban ez utóbbi egy sérülés miatt nem valósulhatott meg. Azonban az egyik osztálytársam, aki egyben a padtársam is volt, állandóan erre a hivatásra készült. Később azonban az élet úgy hozta, hogy a nyíregy­házi sportreptéren megszerettem a repülést, melyről rengeteget tanulhattam 1967 és 1969 között Szolnokon, a Kilián Györgyről elnevezett Repülőműszaki Főiskolán – nosztalgiázott a legendás űrhajós, aki 1980. május 26-án, egy szovjet Szojuz fedélzetén jutott – eddig egyedüli magyarként – az űrbe.

Tevékenységével nemzetközi elismerést vívott ki Magyarországnak, és mind a mai napig részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében. 

– Életem talán legszebb, legizgalmasabb, a képzeletet a magasba röpítő feladatát 1978 októberének végén bízták rám – emlékezett vissza a régmúlt történéseire az élő legenda a szolnoki városházán tartott tegnapi előadásán. – A pártközpontban közölték: az Interkozmosz-program keretében hamarosan sor kerül egy magyar űrrepülésére. Pályafutásom során megtapasztaltam, hogy bármit is tervezünk, a sors mindig közbeszól, és végül megadja a lehetőséget számunkra. Nekem például egy csodálatos utazásra!

Az űrhajós számtalan régi emléket és kedves történetet mesélt hallgatóságának. A sztorikra a mai napig hatalmas alázattal és persze egy jó adag humorral emlékezik vissza.

Ma már a világűr nélkül az emberiség nem tudna létezni 

– hangsúlyozta Farkas Bertalan. – Éppen ezért örülök, hogy az ifjúság berkein belül is vannak olyan fiatalok, akik szívesen fogadják a tanácsokat, és érdeklődők a hivatás iránt. Úgy gondolom, hogy az űrkutatás számtalan olyan eredményt produkált, ami a mindennapi életünkben nélkülözhetetlen. Gondoljunk csak a technológiai fejlődésekre, melyek segítségével belekóstolhatunk a Föld körülötti világba. Bízom abban, hogy hamarosan egy újabb csodás utazás követi majd a következő magyar űrhajós felkészítését. Egy biztos: kifejezetten sokrétű és szakszerű tanulmányokat folytathatnak az erre esélyes fiatalok…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában