Környezettudatosság

2023.04.12. 18:10

Faörökbefogadási programot indítottak Jászárokszálláson

A klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése, a zöldebb és élhetőbb város kialakítása érdekében fatelepítési programokról döntött legutóbbi ülésén a jászárokszállási képviselő-testület. Sok egyéb mellett városképfejlesztési tervekről is tárgyaltak. Ennek részeként például indulhat a „Tiszta udvar rendes ház” akció és meseutat is kialakítanak a városban.

Illés Anita

Faörökbefogadási és fásítási program indul Jászárokszálláson

Fotó: Pesti József

A képviselő-testület idei munkatervében napirendre tűzte a faörökbefogadási program bevezetését, mely lehetővé teszi az újonnan telepített, közterületen található fák örökbefogadását. 

– Célja többek között a környezettudatosság erősítése, a fák megóvása, egészséges fejlődésük biztosítása a helyi lakosok bevonásával – tudtuk meg Pető Juditnak, a pénzügyi és városfejlesztési bizottság elnökének előterjesztéséből. 

A képviselő a kezdeményezés aktualitásai között említette a klímaváltozás következményeit, az önkormányzat környezetvédelmi programját, melynek egyik fontos célja a zöldfelületi rendszer bővítése, gazdagítása. Ezenkívül számos lakossági jelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a helyiek aktívan bekapcsolódnának a környezet szépítésébe. A testület jóváhagyta a faörökbefogadási program bevezetését, melynek keretében a jelentkező az ingatlana előtti közterületre díszfát igényelhet és vállalja a növény öntözését, ápolását. 

 

A megvalósításra ebben az évben félmillió forintot biztosít az önkormányzat. 

 

Döntöttek közterületi fásítási program indításáról is, melyre szintén félmillió forintos keretösszeget szavaztak meg. Az elképzelések szerint ebbe idén három helyszínt vonnak be: az Ipari Park-kerékpárút mentén, a Köztársaság téri általános iskola udvarán és a Szentandrási utcában tervezett szabadidőparkban ültetnének fákat.  

A tanácskozáson szó volt az energiafa ültetési programhoz kapcsolódó területek kijelöléséről is. 

– A képviselő-testület tavaly júniusban elfogadta, hogy erdőt telepít. Ehhez a műszaki iroda vezetője szakember segítségét kérte. Az erdősítések támogatására még nem írtak ki pályázatot, melynek komoly feltételei vannak. Sikerült olyan külterületeket találni, melyek erdőtelepítésre alkalmasak és az erdészmérnök is jóváhagyta – tájékoztatta a testületet Antal Péterné Szerző Ildikó polgármester. 

A döntéshozók egyhangúlag támogatták az előterjesztésben meghatározott területek kijelölését és a szükséges erdőtelepítési engedélyek beszerzését. Három pontból álló városképfejlesztési program bevezetéséről is határoztak: újjáélesztik a „Tiszta udvar rendes ház” környezetszépítő akciót, meseterápiás elvek szerint meseutat alakítanak ki a városban és kicserélik a helyi vállalkozókat jelző információs táblákat.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában