Tájházak Napja

2023.04.23. 09:00

Frászkarika, zúgattyú: népi játékok titkaiba is beavatták a fiatalokat Jászkiséren – videóval, galériával

Nyitott kapukkal, színes programkavalkáddal várták a látogatókat szombaton a jászkiséri Csete Balázs Helytörténeti Gyűjteményben.

Illés Anita

Jászkisér múltjának értékeire hívták fel a figyelmet a Tájházak Napján

Fotó: Illés Anita

Az önkormányzat, a Csete Balázs Általános Iskola és a helytörténeti gyűjtemény második alkalommal csatlakozott a Tájházak Napja országos kezdeményezéshez, melynek keretében felhívták a figyelmet a település múltjának kincseire, a hagyományőrzés fontosságára. 

Az eseményen Cseh Gáborné, az általános iskola igazgatóhelyettese köszöntötte a jelenlévőket, majd új udvari kiállítóteret adtak át. Az önkormányzat „Hungarikumok és helyi értékek a jász gazda udvarán” című projektje 3,2 millió forint támogatásban részesült a 2022-es hungarikum pályázaton. 

– A helyi értéktár részeként a helytörténeti gyűjtemény udvarán kültéri kiállítás megvalósítására alkalmas 150 négyzetméter alapterületű új, nyitott színt alakítottunk ki, mely a régi Jászkisérre jellemző életet, a magyar tanyát helyezi a fókuszba – részletezte Lukácsi György polgármester. 

A támogatásból egy kültéri faszerkezetes memóriatáblát is beszereztek, melyen a város helyi értékeinek képei jelennek meg. A megnyitón közreműködött a Csete Balázs Általános Iskola furulya szakköre és a Búzavirág Népdalkör. Kicsik és nagyok a nap folyamán interaktív tárlatvezetésen, játékos, ismeretterjesztő pontgyűjtő programokon, kézműves foglalkozásokon vehettek részt. Nagy kíváncsisággal fedezték fel a tájházban őrzött régi tárgyakat, használati eszközöket és a népi játékok világát. Mesés múzeumi séta, ügyességi népi játékok, köztük például kapókövezés, zúgattyú üzembe helyezése és frászkarikázás színesítette a programot.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában