Frissítve

2023.04.21. 16:33

Hatalmas mennyiségű híg trágyát engedett a vízbe egy tehenészeti telep, szennyeződést észleltek Öcsödnél

Biológiai anyag szennyezi a tiszazugi vizeket. Egy tehenészeti telepről hígtrágyát engedtek a folyóba, a szakemberek a károk enyhítésén dolgoznak.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Frissítés 18:30:

Hivatalos levélben tájékoztatta a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Mezőtúri Szakaszmérnöksége az öcsödi önkormányzatot. A levelet Soha Attila polgármester közösségi oldalán tette közzé. Ahogy benne áll, a Harangzugi I. csatornán bekövetkezett káresemény miatt III. fokú vízminőségi védelmi fokozatot rendeltek el.

Tóth Tamás szakaszmérnök úgy fogalmazott, a Harangzugi csatornába folyamatosan, több ponton biztosítják a Nagykunsági főcsatornából a frissítő vizet, a csatorna alsó szakaszán tározott vizet folyamatosan hígítják.

– A hígított, szennyezett vizet irányítottan, kontrolláltan engedjük kis mennyiségben a Harangzugi Körösbe. A rávezető csatornába két mobil apróbuborékos levegőztetőt telepítettek, melyet a nap huszonnégy órájában üzemeltetünk – írták. 

Hozzátették: folyamatosan figyelik a holtág vízminőségi paramétereit is.

Folyamatosan egyeztetnek a lehetséges megoldásokról, még az is szóba került, hogy a hétvégén a szennyezés útját elzárják, így nem folyik be a Harangzugba. Hétfőn szivattyúkat telepítenének a hobbikerti lejárónál és átemelik a hígított, szennyezett vizet a Körösbe. Így négy kilométerrel rövidebb szakaszt vennének igénybe a holtágból.

Korábban írtuk:

Hígtrágyával szennyeződtek az öcsöd környéki vizek. Soha Attila, a tiszazugi település polgármestere közösségi oldalán tette közzé pénteken, hogy egy tehenészeti telepről hatalmas mennyiségű híg trágyát engedtek a folyóvízbe, ami jelenleg egy körülbelül öt kilométer hosszú szennyeződés formájában jelentkezik.

– Sajnos az emberi felelőtlenségnek nincs határa. Különösen, ha a károkozónak hasznot is hoz – írta felháborodottan.

Hozzátette: a szennyezés közvetlen veszélyt emberre nem jelent.

Ahogy fogalmazott, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) mindent megtesz, de úgy tűnik, az egyetlen megoldás a szennyeződés hígítás, és a Harangzugon keresztüli leengedés. Példaértékű az összefogás, de a szennyeződés megszüntetése még így is előreláthatóan öt napig tart...

Az esettel kapcsolatos kérdéseinket a Kötivízig sajtóosztályának is elküldtük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában