Városszépítés

2023.04.22. 10:00

Idősek és gyerekek is „beiratkoztak” a faiskolába Újszászon

Idősek és fiatalok, kicsik és nagyok együtt „fáradoztak” a település szépítésén, zöldítésén Újszászon a közelmúltban. Faiskolát hoztak létre, a most konténerekbe ültetett facsemetéket gondozzák, nevelgetik, majd a város közterületein ültetik ki a növényeket.

Rimóczi Ágnes

A gyerekek is élvezték a kertészkedést

Forrás: Dobozi Róbert Facebook-oldala

Faiskolát létesítettek a városban. A közelmúltban több száz facsemetét helyeztek konténerekbe, azokat a város zöldítése érdekében nevelgetik. 

– Saját településfásítási programot indítottunk, mellyel csatlakoztunk a „10 Millió Fa Jászság” kezdeményezéshez. Ennek keretében a közelmúltban összesen mintegy 300 darab csertölgy, szürke nyár, tatár juhar és cserszömörce facsemetét helyeztünk el konténerekben, hogy azok ellenőrzött és biztonságos keretek között erősödjenek, és egy-két év múlva majd városunk közterületeit díszíthessék – foglalta össze a program lényegét röviden Dobozi Róbert városvezető.

Kicsik és nagyok is kivették részüket  a város szépítési munkákból
Forrás: Dobozi Róbert Facebook-oldala

A környezetszépítő programban nagyon sokan vettek részt, így ültettek az általános iskolás diákok, a város civil szervezeteink tagjai, ahogyan segítettek az önkormányzat dolgozói, valamint a Zagyvaparti Idősek Otthonának lakói és dolgozói is kivették részüket a munkálatokból.

– Elmondhatjuk, hogy a településünk apraja és nagyja fáradozott közösen azért, hogy Újszász a jövőben még zöldebb és díszesebb lehessen. A környezetszépítésen túl egyéb üzenete is van a dolognak, mégpedig az, hogy az idősek átadják tudásukat, tapasztalatukat és szeretetüket a fiataloknak, amivel szebbé teszik a város jövőjét – emelte ki a polgármester.

Az újonnan létrehozott faiskolában elhelyezett csemeték gondozását a Kertbarát Kör, napi locsolását a Zagyvaparti Idősek Otthona vállalta magára. A megerősödött, ilyen módon felnevelt facsemetéket a jövőben utcafásítási program keretében hasznosítják majd a közösség javára.

Összesen 300 facsemetét helyeztek el
Forrás: Dobozi Róbert Facebook-oldala

– Terveim szerint évente több száz csemetével fogjuk növelni az újonnan létrehozott városi faiskola növényállományát, így pár éven belül folyamatosan, nagy mennyiségben állnak rendelkezésünkre alacsony költségek mellett, közösségi munkával felnevelt dísznövények. Így folytatódhat az a kezdeményezés is, mely szerint minden évben sok új fa kerül a város tereire, utcáira – hangsúlyozta a polgármester, aki köszönetét fejezte ki minden, a programban résztvevő segítségét, munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában