Ritkaság

2023.04.25. 15:30

Újabb sarkifény jelenségre számíthatunk a Jászkunságban

Napkitörés okozta a sarki fényt, amit a napokban lelkes csillagászok kaptak lencsevégre Szolnoknál. A csodálatos látványt nyújtó különlegességről Szabó Szabolcs Zsoltot, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társaság Kopernikusz csillagászati szakkörének egyik vezetőjét kérdeztük.

P. Pusztai Nóra

Egy erősebb napkitörés miatt vált láthatóvá a sarki fény a Jászkunság fölött

Fotó: Korpás Zoltán és Szabó Szabolcs Zsolt

Szivárványszínűre festette az eget a sarki fény a napokban. Szabó Szabolcs Zsoltot, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társaság Kopernikusz csillagászati szakkörének egyik vezetője másodmagával meg is osztotta a jelenséget a szervezet közösségi oldalán, hírportálunkon is olvashattak róla.

– A Napot nagyobb mennyiségű sugárzás mellett elektromosan töltött részecskék hagyták el. A Föld mágneses erőmezőjébe áramló, majd a felszín irányában vándorló részecskék pár száz kilométerrel a felszín felett lefékeződtek, és energiájuk fizikai kölcsönhatások révén úgy mondjuk emittálódott - világítani kezdett. A színe a gázrészecske típusától függ. Ezért volt az, hogy aki figyelte a jelenséget láthatta, hogy az többféleképpen pompázott.

Alul, a légkör alsóbb pár száz kilométeres részében zöldes és fényes színe volt, míg a magasságokban a vörös, kék és lila jelent meg. Az alsót sokkal fényesebbnek írták le, ez a légkör rétegződése miatt is van

– magyarázta a csillagász.

A láthatóságot a napkitörés ereje is befolyásolja. Tőlünk megfigyelhető sarki fényt igen ritkán lehet látni.

– Több földrajzi és csillagászati feltétele is van: derült idő, erős napkitörés, mely éppen akkor éri el a Földet, amikor a megfigyelő helyszínén éjszaka van vagy este – sorolta.

Hozzátette: esélyes, hogy ismét láthatóvá válik a fény, melyet egyébként speciális fényképezőgéppel kaptak lencsevégre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában