Szolnok / Galériával

2023.05.05. 17:24

A jászok és kunok történelmének fontos eseményére emlékeztek Szolnokon – videóval

A vármegyeháza dísztermében tartották a VI. Jászkun Emlékülést péntek délelőtt, ahol második alkalommal adták át a Jászkunságért elnöki elismerő ok­leveleket.

Székács Szidónia

Fotó: Nagy Balázs

 A Magyar Országgyűlés május 6-át a Redemptio kihirdetésének és az egykori Hármas Kerület autonómiájának emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon ünnepeljük a Jászkun Hármas Kerület önmegváltását, a Redemptiót lehetővé tevő diploma aláírását, mely utóbbi dokumentumot Mária Terézia látta el kézjegyével.

A nemzeti emléknaphoz kapcsolódva tartották pénteken a VI. Jászkun Emlékülést a szolnoki vármegyeházán.

Az esemény a nemzeti mellet a Jász himnusszal és a Kun Miatyánkkal vette kezdetét, majd a Szolnoki Légierő Zenekar kíséretében a Jászkun indulóra vonultak be a regnáló és emeritus jászkun főkapitányok, jász és kun kapitányok.

Ezen a napon arra emlékezünk, hogy a jászok és a kunok visszaszerezték a török háborúk után 1702-ben elvesztett korábbi ki­váltságaikat.

– Évszázadokkal ezelőtt, 1745. május 6-án a Redemptio a jászok és kunok közös történelmének vezérszavává, közösségi élményévé, a szabadság eszményének a jelképévé vált egész Magyarország számára – osztotta meg ünnepi gondolatait Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke.

– Amit mi továbbadunk gyermekeinknek, unokáinknak, az az összetartozás tudata és érzete, hogy jászok, nagykunok és kiskunok voltunk, vagyunk és leszünk is. A világban való megmaradásban jó példát mutatnak nekünk őseink hőstettei, küzdelmei – mondta Hubai Imre.

– A jász és kun kapitányok őrzik őseink hagyatékát, ezért meghatározó szerepük van a hagyományaink újraélesztésében, a közösség kultúrája fennmaradásában és az identitás tudat erősítésében – mondta ünnepi beszédében a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal főispánja.

Dr. Berkó Attila megköszönte Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Önkormányzatának, hogy élen jár a térségi események meg­szervezésében.

Immáron második alkalommal adták át a Jászkunságért elnöki elismerő okleveleket. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat olyan személyek vagy közösségek kiemelkedő munkájának elismerésére adományozza az elismerést, akik vagy amelyek a Jászkun örökség feltárása, megőrzése, valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegye történelmi-kulturális értékeinek gyarapítása terén kiemelkedő tevékenységet végeznek.

Az ünnepség fényét a Jászsági Hagyományőrző Egylet tagjainak zenés viseletbemutatója, valamint a Fegyverneki Gyermek Néptáncegyüttes műsora is emelte.
 

Elismerő okleveleket vehettek át


 

Az ünnepségen elismerő okleveleket adott át Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke. 

Jászkunságért elnöki elismerő oklevélben részesült dr. Barna Gábor kunszentmártoni születésű etnográfus, a Szent István Tudományos Akadémia Tagja, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Balázs Antal és a rákóczifalvai Macimúzeum kollektívája, Györfi Sándor karcagi születésű, Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrász és éremművész, emeritus jászkun főkapitány, Gál-Dobos Beáta etnográfus, a jászberényi Jászkerület Nonprofit Kft. programszervezője, a Népművészet Ifjú Mestere, a Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület elnöke, Hortiné dr. Bathó Edit etnográfus, a jászberényi Jász Múzeum igazgatója és Szűcs Imre Tiszafüreden élő és alkotó fazekas népi iparművész, a Népművészet Mestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában