Szoljon podcast

2023.05.06. 16:30

Az összefogás erejére emlékeztek Jászapátin

Mécseseket helyeztek el a redemptusok oszlopainál a Szent István parkban.

Illés Anita

A Jászkun Redemptio 278. évfordulójára emlékeztek Jászapátin

Fotó: Pesti József

A Nemzeti Jászkun Emléknap előestéjén a Jászkun Redemptio 278. évfordulója alkalmából az ősök emléke előtt tisztelegtek Jászapátin. A Szent István parkban, a redemptusok oszlopainál tartott ünnepségen Pócs János országgyűlési képviselő az összefogás erejére emlékeztetett. 

Az 575 900 aranyforintot, a visszaváltás összegét a jászok és a kunok csak nagy erőfeszítések árán tudták kifizetni. Mindez rendkívüli erejű közösségalakító tényező volt, ami megerősítette a jászokat és a kunokat egyaránt jellemző öntudatot. Hosszas diplomáciai előkészítés után Mária Terézia 1745. május 6-án Bécsben kiadott oklevele engedélyezte a jászkunok számára a megváltást. A diploma visszaállította a jászok és kunok örökös kiváltságait

 – idézte fel a honatya. 

Hozzátette: az évforduló minden évben alkalmat ad az elődök iránt érzett tisztelet kifejezésére. Az összefogás, a közös akarat a jelenben is erőt ad céljainkhoz. Mint mondta: a 278 évvel ezelőtti történelmi esemény ma is azt üzeni, hogy ha hitünkről, szabadságunkról, hazánkról, családunkról van szó, akkor gondolhatunk mást a világról, a politikáról, de nagy dolgokban egység kell közénk.  

 

A megemlékezésen Budai Istvánné, a Jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskola magyar-történelem szakos tanára mondott ünnepi beszédet, melyben a redemptiót az akarat diadalának nevezte. 

– Eleink tetteire büszkék vagyunk és mindent megteszünk annak érdekében, hogy tovább vigyük emlékezetüket. Ahhoz, hogy a jövő eredményes legyen, ismerni kell a múltat, szellemi értékeinket át kell menteni és tovább kell adni a következő generációknak – hangsúlyozta. 

Az eseményen közreműködtek a Jásztánc Alapítvány szólistái, Rusvai Éva és Mihályi Gellért jászsági táncokat adtak elő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában