Esemény

2023.05.01. 12:30

Hangversennyel áldották meg a szolnoki Szent József templom új orgonáját

A felújítással most már olyan, hangversenydarabok előadására is alkalmas hangszer szolgál a templomban, amellyel hosszú időre megoldódott az orgona gondja.

Szathmáry István

A Szent József templom

Forrás: Váci Egyházmegye

Ünnepi hangversenyen vehettek részt az érdeklődők vasárnap este hat órakor a szolnoki Szent József templomban, ahol Gyöngyössy-Szabó Viktor Gábor orgonaművész orgonajátékában és a Szabóné Polgár Edit által vezényelt Schola Veritas kórus énekében gyönyörködhettek az est résztvevői. 

Amint azt a program házigazdája, Lédeczi Dénes esperes-plébános atya és Gyöngyössy-Szabó Viktor Gábor orgonaművész elmondta, az előadás egyik apropója a templom elektromos orgonájának a megáldása volt, melyet a jelenlévő idősebb és ifjabb Virág István újított fel Gyöngyössy-Szabó Viktor Gábor közreműködésével. Mindketten az elektromos orgonaépítésben jártas mikroelektronikai szakemberek, illetve idősebb Virág István hangmérnöki gyakorlattal is rendelkezik, így a felújítással most már olyan, hangversenydarabok előadására is alkalmas hangszer szolgál a templomban, amellyel hosszú időre megoldódott az orgona gondja. 

Az est programja Maurice Duruflé huszadik századi francia orgonaművész és zeneszerző Veni Creator című művével kezdődött, melyet Bach C Moll Passaglia és D dúr toccata című műve követett. Egy, a kórus által előadott latin himnusz elhangzása után Liszt Jacques Arcadelt reneszánsz kori francia-flamand zeneszerző művére írt Ave Maria című alkotása szólalt meg az orgonán, majd a Cantate Domino – Énekeljetek az Úrnak című latin nyelvű kórusmű hangzott el. A programot stílszerűen egy Finále, vagyis befejezés címet viselő orgonamű, Louis Victor Jules Vierne másfél száz éve született francia zeneszerző-orgonaművésznek, a párizsi Notre-Dame orgonistájának az alkotása, illetve közkívánatra egy ráadás orgonamű zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában