Szoljon podcast

2023.05.25. 15:30

Több ezer ember tűnik el évente a Jászkunságban, többségük állami gondozott – galériával

Több száz, vagy akár több mint, ezer fölötti körözési eljárás történik Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, az elszökött fiatalok túlnyomó többsége intézetben nevelkedett – hangzott el azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, melyet az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából szerveztek meg Szolnokon.

Köllő Judit

A gyermekek kék papírvirággal kedveskedtek a járókelőknek a Hild téren

Fotó: Nagy Balázs

Az eltűnt gyermekek világnapjára hívta fel a figyelmet a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kirendeltsége csütörtök délelőtt a szolnoki Hild téren. A sajtótájékoztató közben a Fiumei úti Általános Iskola negyedik osztályos tanulói kék papírvirággal kedveskedtek a járókelőknek.

Az eseményen Kiss Róza, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kirendeltség igazgatója és Vojter-Szabó Zita alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője nyilatkozott hírportálunknak.

Vármegyénkben évente több száz, vagy akár több, mint ezer fölötti körözési eljárás történik, melynek túlnyomó többsége intézetben nevelkedett. Kisebb számban előfordulnak családból megszökött gyermekek is, azonban ezek száma elenyésző. Többségében családi viszály, gyakrabban pedig a kamaszok körében előforduló tiltott szerelmi viszony okozza a csellengést

– fejtette ki Vojter-Szabó Zita alezredes.

– Fontosnak tartjuk, hogy ilyenkor felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a tanév vége közeledtével több fiatal szorong, így a segítő szakmákban dolgozó kollégákat is megkérjük, hogy beszélgessenek a gyermekekkel erről. A legfontosabb üzenete ennek a napnak az, hogy fontos kialakítani a gyerekekkel a megfelelő bizalmi viszonyt, és természetesen fontos vigyázni rájuk! – tette hozzá az alezredes, aki kiemelte azt is, hogy nagy segítségükre volt több szolnoki általános iskola is, a diákok kék virágokat hajtogattak, melyekkel a járókelők figyelmét hívták fel a világnapra. 

Kiss Róza, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kirendeltségének igazgatója arról számolt be, hogy összesen 240 fiatalkorúról gondoskodnak a gyermekvédelmi központjukban.

– Négy településen és huszonhárom lakásotthonban vagyunk jelen – fejtette ki a sajtótájékoztatón Kiss Róza. 

– A legfontosabb feladatunk, hogy a ránk bízott gyermekeket a legnagyobb biztonságban tudjuk ellátni. Nagyon sokrétű a feladatunk, hiszen azok a gyermekek, akik bekerülnek a rendszerbe, több támogatást igényelnek. Ennek érdekében igyekszünk továbbképezni kollégáinkat, hogy minél stabilabbak legyenek szakmailag. A rendőr-főkapitánysággal pedig  példaértékű az együttműködésünk. Létrehoztunk egy eseménynaptárat, minden hónapban biztosítunk a ránk bízott gyermekek számára olyan programokat, melyek az ő biztonságukat segítik. Intézményi szinten dolgozunk egy „Csellengők” elnevezésű munkacsoporttal, mely azt a célt szolgálja, hogy a szökésben lévő gyermekekkel olyan szakemberek foglalkozzanak, akik tudásukkal és rálátásukkal segíteni tudnak rajtuk – tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában