Összetartozás

2023.06.04. 15:25

A nevelőszülőknek és a gyermekeknek is varázslatossá tették a családi napot Alattyánon

Mintegy 180, vármegyében élő nevelőszülő és nevelt gyermek tölthetett el egy kellemes családi napot az ÁGOTA Közösség jóvoltából szombaton az alattyáni Zagyva Ökoparkban. A családi rendezvény célja az összefogás, az összetartozás erősítése volt, ám fontos szerephez jutott a roma kultúra felelevenítése is.

Molnár-Révész Erika

Az esemény célja az összefogás, az összetartozás erősítése volt

Fotó: Pesti József

– Nagyon jól érzem magam. A szépségversenyen csokit meg cukrot kaptam. Énekeltem és táncoltam is – mesélte élményeit a 4 éves Zostyák Johanna, aki csecsemő kora óta él Farkas Tibor nevelőszülőnél Alattyánon. Ő is részt vett azon a családi napon, melyet az ÁGOTA Közösség szervezett meg szombaton, a Zagyva Ökoparkban.

Nevelőapja, Tibor négy éve választotta ezt a hivatást. Akkor vágtak bele feleségével, amikor egyik gyermekük kirepült a családi fészekből, és hirtelen üresnek tűnt a ház. Jelenleg három, a vér szerinti családjából kiemelt gyermek él náluk, két kislány és egy kisfiú.

– Megtetszett ez a dolog, az, hogy segíteni tudunk egy kicsit a gyermekeknek azzal, hogy mégis csak családban nőjenek fel. Volt már olyan, hogy örökbe fogadtak tőlünk egy gyermeket és nagyon jó helyre került, ebben pedig a mi munkák is benne van, ami büszkeséggel tölt el bennünket – mesélte Farkas Tibor.

A családi nap lebonyolításához az Alattyáni Roma Nemzetiségi Önkormányzat többek közt a főzéshez szükséges eszközökkel tudott hozzájárulni.

A Zagyva Ökoparkban rendezett esemény célja ugyanis az összefogás, az összetartozás erősítése volt, ám fontos szerephez jutott a roma kultúra felelevenítése is, valamint az élménypedagógiai programok biztosítása a Jászságban, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek és fiatalok számára. A szervezők távlati célja, hogy az eseményből hagyományt teremtsenek Alattyánon.

Bulla Erika, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató területi igazgatója megnyitó beszédében a nevelőszülők munkáját is méltatta.

– Nagyon köszönünk nektek mindent! Ezek a gyermekek nélkületek nem tudnának így mosolyogni, és ezeket a szép élményeket így átélni – hangsúlyozta Bulla Erika.

Játékos vetélkedők is várták a gyerekeket
Fotó: Pesti József

A nap színvonalas és szívhez szóló gyermekműsorral kezdődött, majd játékos vetélkedők, kézműves foglalkozások, és az elmaradhatatlan csillámtetoválás dobták fel a gyermekek hangulatát. Az örökmozgó kisebbek és nagyobbak ötletes sorversenyeken és ügyességi vetélkedőkön próbálhatták ki magukat. A csapatos kötélhúzás pedig valódi ovációt váltott ki mind a résztvevőkből, mind a nézőkből.

A napra a koronát az ÁGOTA Közösség családi napjainak visszatérő közönségkedvenc programja tette fel: a szépségverseny, amelyen nemcsak a szépségkirály és a szépségkirálynő, hanem minden résztvevő jutalomban részesült.

A rendezvény kedvenc programja a szépségverseny
Fotó: Pesti József
A szépségkirály és -királynő mellett a többi résztvevő is jutalmat kapott
Fotó: Pesti József

Huszár Arnold, Alattyán polgármestere az eseményen elmondta, a Zagyva Ökopark a települési önkormányzat tulajdona, ahol igyekeznek különféle rendezvényeket szervezni. Ezek sorába tartozik az ÁGOTA Közösséggel való együttműködés is.

– Én azt hiszem, hogy a nevelőszülők nagyon nagy feladatot vállalnak, nagy felelősség van rajtuk. Ha a náluk élő gyermekek itt, az Ökoparkban szórakozhatnak, fejlődhetnek és ezzel szocializálódhatnak, az nagyon fontos – hangsúlyozta a településvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában