Galériával és videóval

2023.06.03. 15:00

Ágyút, puskát és szablyát is bevetettek a rendhagyó történelemórán Jászfényszarun

Kétnapos programsorozattal emlékeznek a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulójára.

Illés Anita

Látványos katonai bemutatókat, interaktív foglalkozásokat tartottak a hagyományőrzők

Fotó: Pesti József

Hagyományőrző honvédek, tüzérek és huszárok részvételével interaktív élő történelemórát tartottak pénteken Jászfényszarun, a Lovaspályán. A Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából több száz diák különleges időutazáson vehetett részt. A hagyományőrzők látványos bemutatókon idézték fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc korát, amikor a magyar hon védelmére létrejött a Magyar Honvédség. 

Nagyon sok magyar hős katona neve, cselekedete, dicsősége beíródott a magyar vitézség aranykönyvébe, akik ebben a zűrzavaros világban példaként állhatnak a fiatal generációk előtt. A kétnapos programsorozatot a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség szervezte az önkormányzat támogatásával és a IV. Béla Katolikus Általános Iskola együttműködésével.

Az ünnepélyes megnyitón Ézsiás Vencel hagyományőrző huszár őrnagy, a szövetség alelnöke köszöntőjében példaként említette Sipos Orbánt, a Jász Múzeum alapítóját, aki 15 évesen diáktüzérként szolgált 1848-ban. 

A rendezvényt Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester, Pócs János a Jászság országgyűlési képviselője, Lovászné Török Magdolna a helyi általános iskola igazgatója és Székely Tibor huszár ezredes, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke nyitotta meg. 

A beszédek után a hagyományőrző honvédek, tüzérek és huszárok pattogó katonazenére vonultak be a pályára, ahol egymást követték a harci jelenetek, interaktív játékos foglalkozások, valamint vetélkedő is gazdagította a programot.

Elsőként a csataterek királynője, azaz a gyalogság mutatkozott be, majd a szablyavívás, a tüzérség és huszárkiképzés hagyományait is felidézték. Ágyúdörgés, puskaropogás és kardcsattogás kíséretében elevenedett meg a múlt. Szombaton a hagyományőrző honvédek, tüzérek, huszárok nyílt képzési napot tartanak Jászfényszarun.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában