Kunszentmárton

2023.06.02. 09:30

Kaptárból épített odút, most búbos bankák nevelkednek a Körösmenti erdőkben – videóval

Különleges madarak költenek a Kunszentmárton környéki erdőkben. Fehér József a Magyar Madártani Egyesület tagja odúkat is kihelyezett.

P. Pusztai Nóra

Búbos bankák

Fotó: Mészáros János

Búbos banka fiókák nevelkednek egy kaptárból kialakított odúban a Körösmenti erdőkben. Fehér József, a Magyar Madártani Egyesület tagja még tavaly tette ki a ládát a bankáknak, már akkor rátaláltak és két körben neveltek fiókákat a madarak. A búbos bankákat tarka tollukról és fejükön lévő koronaszerű tollairól könnyű megismerni, fő eledelét a rovarokat a földön keresgéli. A védett faj ősszel délre vonul.

– Elsősorban a fűzekben fészkel, de abból egyre kevesebb van a környéken. Tavaly úgy gondoltam, hogy az egyik kiszuperált kaptáramat odúvá alakítom, hátha megtetszik nekik – mondta József. 

Először tíz tojást talált benne, végül közülük nyolc kelt ki, kettő bezápult.

A videókat Fehér József készítette.

– Ahogy figyeltem szépen cseperedtek, bár láthatóak voltak a fejlődésbeli különbségek. A szülők folyamatosan hordták az eleséget, de további madárkák pusztultak el, alig két-három repülhetett ki – foglalta össze a tavalyi évet.

Majd amikor ki akarta takarítani a költőhelyet, meglepetésére újabb tojásokat pillantott meg. Nem volt tehát kérdés, hogy idén is lehetőséget biztosít a bankáknak a költésre. Az odút ismét megtalálták, a fiókák kikeltek, fejükön már látszódnak a jellegzetes koronaszerű tollak.

A Kunszentmárton környéki erdőkben harkály is fészkel, József szalakótáknak, fakusznak is helyezett ki odút. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában