Vásári hangulat

2023.06.18. 11:25

Színes forgataggal ünnepelték a cseresznyét Nagykörűben – galériával és videóval

Rég nem látott forgatag „lepte el” Nagykörűt. A Tisza-parti településen ezen a hétvégén rendezték meg a Nagy Cseresznyevásárt, ahol természetesen a ropogós piros gyümölcs volt főszerepben.

Rimóczi Ágnes

Szebbnél-szebb cseresznyéket kóstolhattak az érdeklődők

Fotó: Rimóczi Ágnes

Be sem kellett lépni a faluba, szombaton az érkezők már útközben sejthették, valami történik Nagykörűben. A településre vezető út mentén több helyen tábla hirdette: cseresznye kapható. Ízletes, piros és bordó gyümölcsök kerültek a ládákba és kosarakba, amire jól láthatóan volt kereslet. Nem volt ez másképpen a faluban sem, a különbség annyi volt, hogy ott már standokon, hangulatos vásári forgatag közepette kínálták a ropogós cseresznyét. Az a nap tulajdonképp erről szólt: a helyi gazdák mutatták be legkiválóbb gyümölcseiket kóstolásra és persze megvásárlásra. Rég nem látott érdeklődés volt a híres körű finomság iránt, kora délutánra szinte az összes stand kiürült. Elégedett volt az eladó és a vevő is, és végül együtt ünnepeltek.

Az esemény az immár eredetvédett Nagykörűi Ropogós Cseresznye ünnepe volt. A gyümölcs nemcsak friss formában volt jelen, de találhattunk cseresznyelekvárt, cseresznyés süteményeket és sajtokat, szörpöt, pálinkát és sört, valamint cseresznyés ajándéktárgyak is voltak. Mindezek „versenyeztek” is. Csányi Sándor gasztroszakember mellé ezúttal Mucsi Zoltán színész „állt be” zsűrizni, Opoczky István mesterszakács közreműködésével választották ki a körűi legeket.

Az egész napos programban volt a gyermekeknek játszóház, gyermekműsor és állatsimogató, mellettük pedig változatos zenei kínálat és falunéző kisvonat is szerepelt a repertoárban. A piactér környékén nyitott porták, régiségudvar várta a látogatókat, és most is megtartották a nagy sikerű „Kutyabáj” ebszépségversenyt is.

A megéhezőket bográcsos és grill ételek, cseresznyelekváros palacsinta, kemencés lángos és még sok finomság, valamint remek italok várták a megszokott helyi termékek mellett.

Aki lemaradt, annak volt, van lehetősége némi pótlásra, az esemény másnapján, vasárnap ugyanis megtartják a Cseresznyés Körűi Piacot. Aki pedig akár csak néhány órára is beugrott valamelyik nap, bizonyíthatja, hogy ezen a hétvégén (is) érdemes volt ellátogatni Nagykörűbe. Magyarország cseresznyéskertjében hamisítatlan vásári hangulattal, igazi piaci forgataggal, egyszóval méltó módon ünnepelték meg a ropogós cseresznyét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában