Légibalesetek

2023.06.23. 11:25

Tizenöt évvel ezelőtt veszített utoljára gépet a szolnoki helyőrség

Javában tart a vizsgálat a minap Horvátországban lezuhant szolnoki helikopter katasztrófájának ügyében. A tragédia sajnos nem példa nélküli, hasonló esetek már máskor is előfordultak. Hírportálunk most összeszedte az utóbbi években Magyarországon történt légibaleseteket.

Mészáros Géza

2008-ban a Törökszentmiklós mellett lezuhant katonai helikopter balesetének helyszíne

Forrás: MW archív

1998. július 4.: A szabadszállási városi nap alkalmából tartott bemutatón, manőverezés közben lezuhant egy Zlin-142 típusú kétszemélyes oktatógép. A gépen tartózkodó két személy szörnyethalt. A repülő a lakott területhez közel, lángolva csapódott a földbe.

1998. július 23.: Kecskeméten az augusztus 22-23-i nemzetközi repülőnap előkészületeiről tartott szakmai sajtóbemutatón lezuhant egy MiG-29-B típusú vadászrepülőgép. Az első osztályú vadászpilóta életét vesztette. Ez volt az első az 1993-ban Magyarországra érkezett 28 darab MiG-29-es közül, amely lezuhant.

1999. június 3.: Kiskunhalas térségében műszaki meghibásodás miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania a Magyar Honvédség egyik Mi-24 típusú helikopterének. A kényszerleszállás közben senki nem sérült meg, és anyagi kár sem keletkezett.

2001. április 12.: Kiképzés közben összeütközött két Mi-24 típusú katonai helikopter a Veszprém megyei Gyulafirátót térségében, a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén. A gépek kényszerleszállást hajtottak végre, amely során az egyik helikopter kigyulladt. Két katona meghalt, ketten megsérültek.

2002. október 29.: Műszaki hiba miatt, Kassa közelében lezuhant egy szlovák felségjelet viselő Albatros L-29 típusú gyakorló repülőgép, de a gép két magyar pilótája katapultált, és sérülés nélkül ért földet. A magyar pilóták a kassai Štefánik Repülési Akadémián továbbképzésen vettek részt.

2003. november 13.: Szolnoktól északra, Tiszagyenda mellett, kiképzési repülés közben lezuhant a Magyar Honvédség egyik Jak-52 típusú gyakorlógépe. A balesetben két pilóta életét vesztette. A tragédiát, a vizsgálatok szerint, nagy valószínűséggel a rotor túlzott lehűlése, valamint porlasztójának eljegesedése okozta.

2005. május 11.: Lezuhant egy MiG-29 típusú vadászrepülőgép Kecskeméten, lakott területen kívül, gyakorlórepülés közben, miután repülés közben leállt a repülőgép egyik hajtóműve. A pilóta katapultált.

2008. január 31.: Este 18 óra 19 perckor a szolnoki helikopterbázis állományába tartozó Mi-8 típusú helikopter kiképzési feladat végrehajtása közben Törökszentmiklóstól nyolc kilométerre északra földhöz csapódott, majd kigyulladt. A kiérkező mentők a négyfős személyzetből először két életveszélyes és egy könnyebb sérültet találtak, majd negyed órás kutatás után a roncsok között megégve rábukkantak a személyzet negyedik tagjának holttestére is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában