Szoljon podcast

2023.07.02. 08:30

Neves harcművész mutatta be technikáit Szolnokon

Önvédelmi szemináriumnak adott otthont szombaton a Madách és a Baross utca sarkán található központi edzőterem. A különleges tréninget Alex Kostic szerb harcművész, terrorelhárítási alakulatok kiképzője, a Homo Ludens stílus mestere tartotta.

Hartai Gergely

Alex Kostic

Fotó: Kiss János

A szeminárium előtt Balla Tibor, a szolnoki systema csoport instruktora számolt be hírportálunknak programjukról. Mint mondta, ő maga immár harmincöt éve tanul különféle harcművészeteket, s emellett folyamatosan keresi, hogy az erőszakos konfliktusoknál milyen megoldásokat lehet alkalmazni.

Vendégünk Alex Kostic, aki a világon szinte mindenütt, Ausztráliától Belgiumig tart edzéseket. Specialitása a szabad mozgás alkalmazása a harcművészetek terén. Ezt a technikát hozta el most hozzánk. Nagy öröm számunkra, hogy rengetegen jelentkeztek a mai napra, a termünk teljesen megtelt, körülbelül harmincöten gyűltünk itt össze 

– mutatta meg a gyakorlatok helyszínét a szakember.

Balla Tibor hozzátette, meggyőződésük, hogy a merev környezet gátolja a tanulást, ezért a filozófiájuk az, hogy jó hangulatban, játékosan adják át az egyes mozgásformák sajátosságait. Mindezt pedig nem nehéz megvalósítaniuk, hiszen egyesületük összetartó csapatként működik.

Szívesen látjuk nálunk Alex Kosticot. Évente egyszer meghívjuk őt, ám a koronavírus-járvány idején sajnos elmaradtak a találkozásaink. Most azonban lehetőségünk van közösen edzeni, sőt, a nemzetközi szemináriumát várhatóan Magyarországon tartja majd a mi szervezésünkben 

– hívta fel a figyelmet Balla Tibor.

– A szeminárium összességében az általam megszerzett tapasztalatokon alapszik. Eredetileg a karatéval kezdtem, aztán kick-boxoltam, majd más harcművészeti formákat is felfedeztem. Ötvenkilenc éves vagyok, mit mondhatnék, most már komoly háttér van mögöttem – vette át a szót Alex Kostic. A szerb mester hangsúlyozta, az általa kifejlesztett speciális mozgásformák az önvédelem mellett az önfejlesztést is szolgálják. Ahogy ő fogalmazott, immár hatodik alkalommal népszerűsíti technikáit Szolnokon. Mivel a pandémia idején szüneteltek a találkozások a magyar csoport tagjaival, legutóbb 2019-ben járt a vármegyeszékhelyen.

– Jól érzem magam Szolnokon, hiszen egy családias, nyugodt település, ahol rengeteg dolgot lehet csinálni. Gondolok itt főként a rekreáció és a sport területére. A szálláshelyem közelében is sporttáborok találhatók, ami nagyon jó benyomást tett rám – zárta mondandóját a harcművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában