Galériával

2023.08.13. 14:00

Elismert életút: hagyományosan a falunapon adták át a Jásziványért Díjat – videóval

Jó hangulatból, finom falatokból és fellépőkből sem volt hiány szombaton a jásziványi falunapon.

Illés Anita

Huszonkettedik alkalommal rendezték meg a falunapot a Jászság legkisebb településén

Fotó: Pesti József

Már a kora délelőtti órákban tradícionális jász ételek illata lengte be a Szoó István Művelődési Ház környékét, ahol tizenhárom főzőcsapat mérte össze gasztronómiai tudását. Az ínycsiklandó finomságok sokakat a falu „nagy asztala” köré csábítottak. 

A szervezők a gyerkőcökről sem feledkeztek meg, a nap folyamán többek között póthajas hajfonás, zenés interaktív gyermekműsor, ugrálóvár és Jancsi bohóc szórakoztatta a lurkókat. A XXII. Jásziványi Falunap ünnepélyes megnyitóján Tari András polgármester köszöntötte a kistelepülés lakóit és az elszármazottakat. Kettős ünnepre gyűltek össze, hiszen megemlékeztek Szent István király országépítő munkájáról és Ivány napjáról. 

 

A hosszú, fáradságos napokon túl ma egy kicsit engedhetünk a gyeplőn. A szerszámot felváltja a kanál és a pohár, a munka hangját pedig a zeneszó. Rég nem látott ismerősökkel találkozhatunk. Ivány számomra az otthont, a jásziványiak pedig a családot jelentik 

– osztotta meg gondolatait a polgármester. 

Az eseményen Pócs János országgyűlési képviselő és Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke az otthont adó falu értékeiről, a közösségek erejéről beszélt köszöntőjében.

 Már hagyomány, hogy a falunapon Jásziványért kitüntető díjjal ismerik el a község társadalmi, gazdasági, kulturális, művészeti, oktatási és egyéb szakmai területeken elért kimagasló teljesítményeket, életműveket. 

A képviselő-testület egyhangú döntése alapján ebben az évben Mihályi László, az Impala Möbel Kft. ügyvezetője kapta a Jásziványért Díjat, aki sokat tett azért, hogy a faipari cég a településen maradhatott és mai napig folyamatosan fejlődik, munkát biztosít a helyieknek. Családjával segíti a helyi közösségeket. A díjazott az elismeréssel járó pénzösszeget a Jásziványért Egyesületnek ajánlotta fel. 

Az ünnepség végén Kocsis Sándor plébános szentelte meg az új kenyeret. A hajnalig tartó programkavalkádot Kalász-Tóth Mercédesz és zenekarának népzenei előadása, Bárkányi Adrienn és Sztruhala József operett műsora, a Jó Laci Betyár, a Bon-Bon együttes és a Cozombolis koncertje, tűzijáték és utcabál is színesítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában