Szoljon podcast

2023.08.12. 15:41

Farkas Bertalan legendás „csodagömbje” immáron megtekinthető a szolnoki RepTárban – videóval

Az egyetemes űrrepülés hőskorának mementója landolt néhány napja a RepTárban. A kozmikus „műemlék” leleplezésére és ünnepélyes gyűjteménybe vételére augusztus 12-én 11 órakor került sor a Szolnoki Repülőmúzeum földszinti csarnokában, amely teljesen megtelt az eseményre. A RepTár szombattól a Farkas Bertalan magyar űrhajóssal a fedélzetén a világűrből a Földre visszatérő egységével gazdagodott. A rendezvényen természetesen Farkas Bertalan is ott volt, aki élménybeszámolót tartott.

Mészáros Géza

Farkas Bertalan

Fotó: Kiss János

Élénk érdeklődés és izgatott várakozás előzte meg a szolnoki RepTár szombat reggeli nyitását. A nagyközönség már ideje korán özönlött az épületbe, hogy a legjobb helyről láthassa és hallhassa a magyar űrhajózás történelmének legnagyobb alakját, Farkas Bertalan űrhajóst. Az egykoron Szolnokon kiképzett vadászpilóta, jelenleg nyugállományú tábornok, Magyarország mind ez idáig egyetlen űrhajósa nem egyedüli volt, akire a kíváncsi szemek szegeződtek. 

„Barátjával”, életének megmentőjével érkezett: a Szojuz-35 űrhajónak a kormosan is csodálatosan pompázó parancsnoki kabinjával, amely Farkas Bertalant és a szovjet Valerij Kubaszovot 1980. június 3-án épségben visszaérkeztette a Földre a nyolcnapos űrutazásuk végén. Az űrkapszula ez év december 31-ig biztosan, azt követően már csak elképzelhetően lesz megtekinthető a RepTárban.

A Szolnoki Repülőmúzeum igazgatója, Kovács Ákos köszöntőjében arra a napra emlékezett vissza, amikor Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov, az országjáró körútjuk egyik állomáshelyén, Szolnokon járt. Mint mondta, 1980. június 21-én szombaton az unokabátyja nyakában ült a Kossuth téri sokadalomban, s látta a bajszos bácsit, akiről akkor még nem tudta, hogy ki, de érezte, hogy valami nagyot alkothatott, mert mindenki őt éljenzi és csodálja. Ma pedig szemtől szemben is köszöntheti azt a legendát, akiről immáron mindent tud, és ő is csodálja.

 

Az ünnepélyes eseményen felszólalt dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, aki azt mondta: „ebből a megszenesedett kabinból erőt és bátorságot meríthet az a négy magyar űrhajósjelölt, akik közül hamarosan kiválasztják azt a »következőt«, aki Farkas Bertalan után újabb magyarként ismét a világűrbe indul. A HUNOR Magyar Űrhajós Program egyik szakmai tanácsadója a 74 esztendős legendás űrhajósunk.

Merczi Miklós, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum muzeológiai főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy miután intézményük jó néhány éve az átépítések miatt zárva tart, a hazai űrutazás felbecsülhetetlen értékű ereklyéje csak a raktárukban pihent. Várta, várta az újralandolás idejét, ami mostanra érkezett el, mikor is a szolnoki RepTár legékesebb és legbecsesebb gyűjteménye lett.

Ezt követően Farkas Bertalan lépett a mikrofon elé, és láthatóan meghatódva nézett maga mögé, ahol a landoló egység magasodott fölé. Na nem nagyon, hiszen ez az utazó csodagömb nem túl méretes, viszont nagyon masszív és az emberi életben maradás szempontjából igen hasznos – vélekedett „barátjáról” nemzetünk „Bercije”. Többször meg is simogatta, átölelte, meg is puszilta cimboráját, melynek megfeketedett oldalára 43 évvel ezelőtt fehér krétával azt írta rá: „Hála és köszönet!”. Ez a kissé már megkopott írás mind a mai napig ott látható az űrkabin felületén…

 

Életre szóló élmény: nyolc nap a világűrben

Farkas Bertalan élménybeszámolójában elmondta a parancsnoki kabinban történt Földre érésének történetét. Ő és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor indult a világűrbe a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén. 

Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut-6 űrállomással, ahol a személyzet Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok fogadták őket. Az űrhajósok 1980. június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz–35 űrhajó fedélzetén, a landolás a mai Kazahsztán sivatagos területén, Dzsezkazgan városától 140 kilométerre történt. A landolás kemény volt, de túlélték...


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában