Szoljon podcast

2023.08.30. 20:36

Hivatalosan is megnyitotta Szolnok város az idei tanévet

A Szolnoki Tankerület iskoláiban több mint tizenegy és fél ezer diák kezdi meg ősszel a tanulmányait.

Kovács Berta

Az elsősök hamarosan megkezdik tanulmányaikat az általános iskolában

Fotó: Nagy Balázs

„Az érték bennünk van” – ezzel az idézettel nyitotta meg Várnai Beáta intézményvezető a 2023/24-es tanévet a Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában szerdán megtartott városi tanévnyitó ünnepségen.

– A tanévnyitókat egyformává teszi az a semmivel sem összetéveszthető édes-keserű érzés, amelyet a nyári szünet élményeire gondolva érzünk. Magunk mögött hagyjuk a pihenést, a kalandokkal teli táborokat és pihenést – hangoztatta beszédében. A kis elsősökhöz szólva megjegyezte: biztos abban, hogy a tanító nénik segítségével könnyedén veszik az akadályokat, játékosan barangolnak a betűk és a számok erdejében, és megannyi örömteli percet fognak itt átélni. 

A tanulás és a tudás lényege a tegnaptól való különbözés, mely lehetővé teszi, hogy minden nap többek legyünk. A jövő érdekében akkor tehettek legtöbbet, ha nekiálltok megvalósítani terveiket. És ne feledjétek, soha nem késő a nemtudás helyett a tudást választani

– mondta.

A vakáció befejezését alsós diákok strandhangulatot, majd iskolakezdést megidéző produkciója is megidézte.

Rusvai Károly, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója arról szólt, hogy augusztus végére az iskolák készen állnak arra, hogy fogadják a tanulókat. A nyári időszakban a tankerület hat vidéki iskolájában pályázati pénzből korszerűsítették az elektromos rendszereket, négy vidéki településen okos tantermet alakítottak ki, a szolnoki intézmények mindegyikében megtörténtek a szokásos tisztasági festések, felújítások. E hónapban minden intézménybe hiánytalanul megérkeztek a tankönyvek. A Szolnoki Tankerületi Központ iskoláiban 11 684 diák kezdi meg tanulmányait ősszel, köztük 550 szolnoki elsős is. De nem csak a tanulásról szól az iskola, a kollégák hozzáállásának köszönhetően rengeteg szórakoztató, vidám tanórán kívüli program is várja őket.

A viharos tavaszt követően nyugodt nyarat tudhatunk magunk mögött. A szokásosnál nagyobb pedagógusmozgás nem történt a tankerületben. De a reál tantárgyat tanító kollégáknak most is tudnának munkát biztosítani

– mondotta. 

– Mindig vallottam, az iskola csak úgy lehet eredményes, ha a diákok, a szülők és a pedagógusok hármasa harmonikusan, egymást tolerálva, segítve dolgozik együtt.

A tanévet kezdőket Szalay Ferenc polgármester is köszöntötte. Beszédében azt is kiemelte, hogy a szolnoki az ország egyik legjobban működő tankerülete. Mint hangsúlyozta:

– Ebben a városban az oktatási rendszer – bölcsőde, óvoda, általános iskola, középiskola, szakképzés, egyetem – egy egységként remekel.

Azt is megjegyezte, Szolnokon azon is sokat dolgoznak, hogy a rendszeres testmozgáson keresztül a gyerekek egészségéről is gondoskodjanak.

A polgármester és dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő köszöntötte a Magyar Ezüst Érdemkereszttel jutalmazott Bori Ildikót, a Szandaszőlősi Általános Iskola és AMI mesterpedagógusát és Strázsi Sándort, a Szolnoki Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatóhelyettesét. Továbbá a Szolnoki Emlékérmet kapott Szabó Rózát.

A tanévnyitón jelképesen az első osztályosoknak idén is átadták a város hagyományos évkezdő ajándékát: a tornafelszerelést. Az ajándékot a város többi iskolájába is eljuttatják.

A szülőknek és diákoknak egyaránt meglepetést okozva bemutatták a Keve nevű kutyust és gazdáját, kiképzőjét, Sáriné Papp Erzsébetet is. A fekete uszkár terápiás kutya, havonta egy alkalommal találkoznak vele majd az iskola elsős tanulói.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának jóvoltából láthatósági ajándékcsomagot is kaptak az elsősök, ezt szintén eljuttatják minden városi elsőshöz.

A Podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában