Horthy Miklós

2023.09.03. 19:55

A volt kormányzóra emlékeztek Kenderesen – galériával

A kenderesi önkormányzat és a Horthy Miklós Alapítvány közösen emlékezett vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó újratemetésének 30. évfordulójára a Horthy Ligetben.

Daróczi Erzsébet

A Horthy család kriptáját az 1920-as években Kenderesen építették

Fotó: Daróczi Erzsébet

A családot Horthy Éva képviselte, akinek nagyapja Horthy Miklós unokatestvére volt. Örömét fejezte ki, hogy 30 éve teljesülhetett a kormányzó vágya és magyar földben, Kenderesen nyugodhat. Dr Fazekas Sándor országgyűlési képviselő arról szólt, hogy milyen méltóságteljes emlékező ünnepség a mai. 

Itt van mindenki aki tisztelte a kormányzóurat aki a 20. század jelentős alakja volt. Hubai Imre vármegyei közgyűlési elnök a térség jelentőségét méltatta, amelyhez a kormányzó nagyban hozzájárult. Szólt az apáról a férjről a tengernagyról akinek szerepe még tisztázatlan, nincs feldolgozva magyarországi munkássága. Minden magyar embernek tisztában kell lenni ezzel 

– hangsúlyozta Hubai Imre. 

Kovács Sándor országgyűlési képviselő személyes, 30 évvel ezelőtti emlékeit idézte fel, szólt az újratemetés fontosságáról s, arról milyen nagyszerű ember is volt Vitéz Nagybányai Horthy Miklós. 

Barabásné Forgács Edit polgármester ismertette a Horthy család történetét. Az 1800-as évek közepén kerültek Kenderesre, bár messze sodorta őket a sors, de a családi fészek mindig itt volt számukra Kenderesen.

 – Mi büszkék vagyunk a kormányzóra és családjára, megőrizzük emlékét –  ígérte a Horthy Ligetben a városvezető.

Ezt követően a jelenlévők átvonultak a Horthy kriptához emlékezni, koszorúzni.

A Horthy család kriptáját az 1920-as években Kenderesen építették, a református és katolikus temető mezsgyéjére. Az épületben 20 sírhely található. A családi sírboltban nyugszanak a kormányzó nagyszülei, szülei, testvérei és gyermekei. Horthy Miklós, felesége Purgly Magdolna és ifj. Horthy Miklós hamvait 1993. szeptember 4-én hozták haza Portugáliából és helyezték végső nyugalomra a családi sírboltban.

 

Kiállítás is nyílt a vasútállomáson

A koszorúzás után vasúttörténeti kiállítás nyílt a korhű állapotába visszaállított vasútállomáson, a különleges tárlatot Lázár János, közlekedésért is felelős miniszter nyitott meg. A kiállítás anyagát a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum biztosította. Látható itt Horthy Miklós különvonatának egykori étkezőkocsija, a Turán 9. és egy igazi ritkaság, a Maybach Zeppelin túrakocsi is. Egész nap megtekinthetőek voltak a város épített emlékei, nevezetességei egy kis nosztalgiavonaton történő utazás közben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában