Elvarázsolt kert

2023.09.07. 19:00

Különleges kavicsvirágtartók díszítik a mezőtúri teret

Gyerekkorában szinte mindenki gyűjtöget kavicsokat. Aztán idővel ez elmarad, ám van, akinél megmarad a különleges szenvedély. Szabó András is fürkészve figyeli a köveket, de nem csak a gyűjtögetés kedvéért. A mezőtúri férfi a szép, formás kavicsokból virágtartókat, kerti díszeket készít. Néhány alkotása már a város egyik terén is látható.

Rimóczi Ágnes

Szabó Andrástól (balról a második) örömmel „vették át” a különleges adományt az önkormányzat munkatársai

Fotó: Jenei József

Olyan mint egy elvarázsolt kert. Így írtuk körül cikkünkben néhány évvel ezelőtt Szabó András kertjét. A mezőtúri takaros kis portát kisebb-nagyobb állványok, virágtartók díszítik és még az országalma mása is megtalálható ott. Ezek a kerti díszek pedig különleges módon készültek, nem más az alapanyaguk, mint kövek és kavicsok. – Ez több, mint egy hobbi – nyilatkozta korábban hírportálunknak Szabó András. – Alkotás előtt és közben is ráhangolódom a kövekre, alapanyagokra. Pontosan tudom, melyiket miért választom és hová szánom. Ilyenkor a lelkemből szemlélem a születő alkotást – mondta.

Az elvarázsolt kert
Fotó: Jenei József

Az évek alatt egyre több kavicsalkotás született András kezei alatt, a közelmúltban közülük néhány darabot a városnak adományozott. A mutatós, dísztárgyként is beillő kaspókat, virágtartókat a Petőfi téren helyezték ki a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársainak segítségével. – Csak szét kell nézni a téren és jól látszik, hogy ez bizony nagyon különleges és ezáltal értékes adomány a városunk számára. Hálával tartozunk ezért Szabó András, volt képviselőnek, a Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület elnökének, aki már eddig is nagyon sokat tett a településért – fejezte ki köszönetét Szűcs Dániel az adományozás után. A polgármester hozzátette: a felajánlott gyűjtemény a város vagyonleltárában is szerepel majd. – A valós értékén túl ráadásul eszmei értéke is nagy – tette hozzá a városvezető.

Kavicsvirágtartók
Fotó: Jenei József

Már csak azért is így van, mert a virágtartók egytől egyig Szabó András egyedi alkotásai, mindegyik saját ötlete alapján készült aprólékos munkával. Ahogy az alkotó elmondta, ő maga sem tud arról, hogy valahol az országban valaki készít még ilyet. S további egyedi jegy is „díszíti” a Mezőtúron, a főiskola épületénél található virágtartókat. Az egyiken az arra járók felfedezhetnek egy keletre néző T és egy és egy nyugatra tekintő M betűt. Az előbbi a „túr” szóra, utóbbi pedig a „mező” ábrázolásra utal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában