Látványosság

2023.09.22. 11:25

Mezőtúron nyílik meg az ország egyetlen boltja, amelyben semmi nem eladó - galériával

Szatócsbolt nyílik Mezőtúron. Az újrarendezett, régi üzlet Mezőtúri Boltmúzeumként várja az érdeklődőket a Petőfi úti közösségi tér épületében.

Rimóczi Ágnes

Pusztai Zsolt, a helyi múzeum igazgatója mutatta meg a szatócsbolt berendezését

Fotó: Mészáros János

Liszt, cukor, só, fog- és cipőpaszta, kávélikőr, tea rum, háztartási eszközök és ruhaneműk. Ezek mind, de még ennél jóval több dolog található az új mezőtúri szatócsboltban, mely szombaton nyílik meg a Petőfi úton. Mielőtt özönleni kezdenének a vevők, eláruljuk, mert az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben a kereskedelmi üzletben jobbára már csak kiállítási tárgyként sorakoznak a polcokon a felsorolt árucikkek. Ettől függetlenül érdemes betérni oda, ahol egy igazi időutazás vár a vendégekre.

Elrendezését tekintve szinte ugyanabban a formában látható az üzlet, mint amilyen eredetileg volt 

– mondta el Pusztai Zsolt, a Túri Fazekas Múzeum igazgatója, aki a megnyitó előtt néhány nappal mutatta hírportálunknak is megmutatta a színes, nosztalgiával teli szatócsboltot.

– Ennek az üzletnek a felszerelése 1999-ben került Mezőtúrra Rózsa Endréné, az akkor még létező kereskedelmi szakközépiskola igazgatójának kezdeményezésére. Amolyan szemléltetésképpen kérték el Nyíregyháza-Orosról, ahol eredetileg üzemelt a bolt. A tulajdonosa Dobsony István volt, talán a hetvenes évekig működött az üzlet – szólt a múzeumigazgató a szatócsbolt múltjáról.

Ez az épület, ahol most helyet kap a bolt, az Ipartestület székháza volt. Itt működött a kereskedelmi iskola, ami aztán áttelepült a Telekibe, vele együtt az üzlet is. Aztán 2018-ban lebontották, néhány évet dobozokban állt a berendezése. Tavaly előtt jött az ötlet, hogy valahol újra be kellene rendezni ezt a szatócsboltot

 – folytatta a muzeológus.

S ezzel el is jutottunk a jelenig, most ugyanis „újraéled” a kisbolt. 

– A tulajdonos a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipai Múzeum, az intézmény állandó kiállítása lesz az üzlet. A visszarendezéssel Oravec Éva muzeológust bízták meg, mi, a helyi múzeum munkatársai segítettünk a munkálatokban. Volt feladat bőven. Amikor kibontottuk a dobozokat, úgy gondoltuk, hogy nem lehet kiállítani, némelyik darab ugyanis annyira rossz állapotban volt. Egy helyi asztalos, Takács Csaba azonban csodát tett a bútorokkal. Íme az eredmény – mutatta  a berendezést Pusztai Zsolt.

Minden a helyére került, a szatócsbolt szombaton megnyílik. A Mezőtúri Boltmúzeum újrarendezett kiállításának megnyitójára szeptember 23-án délelőtt fél tizenegykor várják az érdeklődőket a Petőfi Sándor út 5. szám alatti épületben, ahol egyébként számos egyéb tárlat is látható. 

– A jelenleg több funkciós közösségi tér ad helyet a mozi és színházteremnek, itt található a Draskovics gyűjtemény, a téglárium, és a mezőtúri helytörténeti gyűjteménytár. A szatócsbolttal együtt immár öt olyan funkcióval bír az épület, ami a kultúrához kapcsolódik – tette hozzá Pusztai Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában