Szoljon podcast

2023.09.13. 12:00

Nem is Damjanichnak köszönhetjük a téli hadjárat győztes szolnoki csatáját?

Érdekességekben nem volt hiány a jubileumi, huszonötödik levéltári napon.

Mészáros Géza

A 25. vármegyei levéltári napon Kereszti Roland túrkevei református lelkész (balról) Pro Archivo elismerésben részesült

Fotó: Mészáros Géza

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltára a szolnoki vármegyeházán rendezte meg jubileumi, huszonötödik levéltári napját szeptember 12-én, kedden. A rendezvény kezdetén dr. Csönge Attila igazgató, Hubai Imre házigazda, a vármegyei közgyűlés elnöke és dr. Katona Károly, a vármegyei kormányhivatal főigazgatója mondott köszöntőt. Mindannyian saját családjuk vagy szűkebb pátriájuk történeteit felelevenítve méltatták és ajánlották be a levéltári nap előadásait.

Az eseményen a helytörténeti kutatások legújabb eredményeiről tartottak szakmai előadásokat, melyek az 1745. évi jászkun redemptiótól kezdődően, a Jászkunságban az ötvenes években lefolytatott kulák- és egyházüldözéseken át, Budapest 1973-as centenáriumi ünnepségsorozatáig bezáróan, közel kétszázharminc évet felölelő magyar és térségünket érintő történelmi mozzanatokba nyújtott betekintést.

Bagi Gábor történész a Bécsi pénzemberek szerepe a jászkun redemptióban címmel a birodalmi hitelezők gondolkodásmódjáról szólt. Kemény Krisztián főtanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum levéltáros-történésze azt taglalta az 1849. március 5-én zajló ütközet kapcsán, hogy az új kutatások szerint ez nem a tavaszi hadjárat első, hanem a téli hadjárat utolsó csatája volt, és amelyben Vécsey Károly vezérőrnagynak valószínűleg nagyobb szerepe lehetett, mint Damjanich Jánosnak.

Csönge Attila főlevéltáros, a vármegyei levéltár igazgatója a vármegyei kommunisták demokráciához való viszonyát elemezte, Sulák Péter történész „A falun minden rossz út a templomba vezet” címmel a kuláküldözés egyházpolitikai vonatkozásáról beszélt, Sebők Balázs a megyénk területén állomásozó „egységek” szerepét részletezte, míg Mucsi László levéltáros Szolnok szerepvállalását ismertette Budapest centenáriuma kapcsán.

A 25. vármegyei levéltári napon Kereszti Roland túrkevei református lelkész Pro Archivo elismerésben részesült Túrkeve kulturális életében, illetve a város helytörténetében végzett tevékenységét díjazva. A méltatásról szóló oklevelet dr. Csönge Attila főlevéltáros, a vármegyei levéltár igazgatója és Horváth Gergő levéltáros, igazgató-helyettes adták át a kitüntetettnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában