Szoljon podcast

2023.09.12. 15:00

Nyeregben érezhetik magukat: jól sikerültek a nyári táborok a jászkarajenői lovardában

Három nyári tábort tudhat maga mögött a jászkarajenői Karai Mini Major. A Pest vármegyei település lovardájában ezután sem áll meg az élet. Alighogy beköszöntött az ősz, már a soron következő versenyekre készülnek, sőt, külsős edzők bevonásával nagyszabású szakmai napot is rendeznének a helyszínen. A majorság mindennapjairól és a jövő terveiről Karainé Fazekas Erikával, a lovarda vezetőjével beszélgettünk.

Hartai Gergely

Nemcsak a lovaglással, de az állatok gondozásával is megismerkedhettek a táborozó fiatalok

Forrás: Karai Mini Major Facebook-oldala

– Elmúlt a nyári időszak, a három táborunkban közel száz gyerek vett részt. Az ország számos pontjáról érkeztek fiatalok, a helyiek mellett Nagykovácsiból, Budapestről, Székesfehérvárról, Kecskemétről és a szomszédos településekről egyaránt ellátogattak hozzánk – jellemezte a nemrég véget ért szezonjukat a Karai Mini Major vezetője. Karainé Fazekas Erika elmondta: a nyáron természetesen a lovaglásé volt a főszerep, ám a sportolást több játékos eseménnyel egészítették ki.

– Eleinte ötéves kortól terveztük a táboroztatást, végül azonban 3 és 15 év között alakult a korhatár. 

Külön kiemelném, hogy minden táborban voltak egyedi történetek. Az egyik ilyen, hogy egy kisfiút azért hoztak el a szülei, mert nagyon félt az állatoktól, és úgy gondolták, nálunk majd megbarátkozik velük. Nagy örömünkre, a kisfiú már a második nap sokat változott, elfogadta a lovakat, a negyedik napon pedig már segítséggel lovagolt

– részletezte a vezető.

Mint megtudhattuk, a klasszikus oktatás és versenyfelkészítés mellett a majorság arra is lehetőséget ad, hogy a legkisebbek egy időre „játszópajtásuknak” tekintsék a jószágot.

– Az a tapasztalatom, hogy nem feltétlenül azért jönnek ide a gyerekek, mert meg szeretnének tanulni lovagolni, hanem inkább azért, mert vonzza őket a természet közelsége. Nem az a lovarda vagyunk, ahol „csupán” a lovaglásra fókuszálunk. Vannak birkáink, szarvasmarháink, de találni itt szamarat, cicákat, kutyákat egyaránt. A gyerekek szívesen játszanak velük, simogatják őket. Észre sem veszik, hogy játékos formában szereznek ismereteket az állatokról, az állatgondozásról, amely szinte már kuriózum a fiatalok körében – fogalmazott Erika, aki arról is szót ejtett, hogy az ősszel visszaállnak a megszokott menetrendre, és hamarosan elkezdik a versenyszezont. 

Október közepén háziversenynek adnak otthont, ahol az egészen kicsi gyermekek is megmutathatják lovastudásukat a szülőknek, rokonoknak. Ezenkívül szakmai nap rendezésében gondolkodnak, ahová külsős edzőt hívnának meg. Terveik között szerepel továbbá néhány versenyzőnél a rajtengedély-vizsgára való felkészülés is.

A határmenti majorságban jelenleg 12-14 ifjú versenyző edz, és közel ötvenre tehető azok száma, akik kisebb-nagyobb kihagyásokkal ugyan, de rendszeresen lovagolnak.

A Podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában