Szoljon podcast

2023.09.07. 16:04

Szolnok legmeghatározóbb vegyipari cégévé tennék a kínai citromsavgyárat – galériával

A csütörtöki megállapodás értelmében tartományi szinten is szorosabbra fűzi gazdasági és kulturális kapcsolatait a magyar és a kínai fél.

Kovács Berta

Megkötötte a megállapodást Szalay Ferenc és Zhong Lang

Fotó: Mészáros János

A vármegyeszékhelyre érkezett a kínai Anhui tartomány gazdasági küldöttsége. A tartomány székhelye Szolnok testvérvárosa, Bengbu. A vendégeket csütörtökön Szalay Ferenc polgármester a városháza dísztermében fogadta. A felek kölcsönösen bemutatták településüket, gazdasági lehetőségeiket, majd megállapodást írtak alá annak érdekében, hogy szorosabbra fűzzék a gazdasági, kulturális együttműködést, immár tartományi szinten. 

A találkozón a polgármester bemutatta keleti vendégeiknek a várost, annak elhelyezkedését, a gazdasági szerepét, oktatását, kulturális életét. 

Hangsúlyozta azt is, szeretnék, ha az épülő kínai citromsavgyár Szolnok legmeghatározóbb vegyipari cége lenne, szólt arról is, három kínai várossal van kapcsolatuk. Mint mondta, októberre terveznek egy gazdasági konferenciát, ahol egy kínai delegációt is szívesen látnak 

A kínaiak részéről Zhong Lang asszony, aki az Anhui tartományi fejlesztési és reformbizottságtól érkezett, megköszönte a meghívást, a delegáció tagjainak bemutatását követően egy tartományukból ízelítőt adó videót vetítettek le. Elmondta többek között, hogy Anhui Kína középső részén található, gazdaságilag egyik legfejlettebb régió, 140 ezer négyzetkilométeren helyezkedik el, 67 millió lakosa van, 16 nagyvárosa van, többek között Bengbu is itt található. A tartomány tavalyi éves GDP-je 660 milliárd dollár volt. Két városuk is komoly vasúti csomópont. Beszélt a gazdaságuk szerkezetéről is, többek között arról is, hogy a globálisan gyártott laptopok tíz százaléka, a kijelzős képernyők mintegy húsz százaléka Anhuiban készül. Gazdasági törekvéseikről is képet kaphattak a jelenlévők. Hangsúlyozta, Magyarország és Kína hagyományosan baráti országok.

Említette, az ipari parkban is sikerült beszélgetni az ottani kollégákkal és Andrási Imre igazgatóval is.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is szólt Szolnok gazdasági fejlődéséről, célkitűzéseikről

A találkozó együttműködési megállapodás aláírásával zárult, mellyel szorosabbra fűzik a két térség kapcsolatát, és mint Zhong Lang megjegyezte, ez remélhetőleg hozzájárulhat a szolnoki gazdasági élet felvirágoztatásához is.

 

A Podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában