Szoljon podcast

2023.09.12. 09:17

Tulok Mátyás: Mindannyian tehetünk a vízhasználat csökkentéséért

Cigarettával, gyerekjátékkal, könyvvel, tamponnal, sőt nedves törlőkendővel is találkoztak már a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. munkatársai a szennyvízátemelő telepeken. Bár a hulladékféleségek nem megfelelő elhelyezése és a víztakarékosság terén sok még a tennivaló, a térségi adatok pozitív tendenciát mutatnak. A vízfelhasználás aggályos pontjairól és a lehetséges megoldásokról Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő podcastjében kérdezte Tulok Mátyást, a társaság PR és Marketing osztályának vezetőjét.

Hartai Gergely

Tulok Mátyás

Forrás: Szoljon.hu

Mennyire központi probléma manapság, hogy nem figyelünk oda a víztakarékosságra?

– Sajnos érzékelhető, hogy a lakosság nem igazán ügyel a vízfelhasználásra. Ugyanakkor kollégáimmal azt tapasztaljuk, hogy ez évről évre javuló tendenciát mutat. A tavalyi évhez viszonyítva is látunk olyan településeket, ahol érezhetően csökkent a fogyasztás. Persze, ez attól is függ, hogy az adott időszakban mekkora a szárazság, illetve a vízhiány.

Hol pocsékoljuk leginkább a vizet?

– Hadd bontsam ketté a válaszomat. Egyrészt, a TRV Zrt. egyik feladata, hogy ellenőrizze azokat a hálózati vízveszteségeket, amelyeket szabad szemmel nem biztos, hogy észreveszünk. Gondolok itt csőtörésre, vízelfolyásra. Ezeket kánikulában kiemelten figyelik a munkatársaim, és ultrahangos eszközökkel felderítik, ha ereszt valahol a hálózat. Másrészt fontos, hogy megnézzük, miként takarékoskodhat a lakosság. Nyáron nem feltétlenül kell öntözni ivóvízzel, gyakran esővízzel is megtehetjük ezt. Autómosáskor pedig nem kell slaggal, folyóvízzel mosni az autót, ha néhány vödör víz is megfelel a célnak. Nagyban hozzájárulunk a vízkészletek megtartásához, ha nem töltjük meg a nagy szárazságban az udvaron lévő medencét. Természetesen szép és jó, hogy fürdünk és szórakozunk, de ha kevesebb víz jut a háztartásokba, az hosszú távon problémás lehet. A víztakarékosság egyik házi alapszabálya, hogy folyó víz alatt ne mossunk fogat. Emellett válasszuk a tusolást, amellyel lényegesen több vizet spórolunk meg, mintha teleengednénk a fürdőkádat.

Van olyan tájegysége hazánknak, amely ivóvíz szempontjából hátrányosabb helyzetben van?

– Igen. A keleti országrész sokkal jobban ki van téve a szárazság és a napsugárzás káros hatásainak.

Óriási probléma, hogy gyakran olyan tárgyak kerülnek a szennyvízhálózatba, amelyek nem oda valók...

– Ez csakugyan így van, számos extrém esettel szembesültünk már. Nagyon sok rendezvényen és műsorban kommunikáljuk, hogy mit szabad és mit nem szabad a lefolyóba önteni. A kollégáim találkoztak tamponnal, ételmaradékkal, fáradt olajjal, gyógyszerrel, sőt, nedves törlőkendővel is, ami nagy gondokat okozhat. Ezeken kívül cigaretta, gyerekjáték, papír, könyv is felgyülemlett már a szennyvízátemelő telepeken. Azt szoktuk javasolni, hogy nehezen vagy egyáltalán nem lebomló anyag semmiképp se kerüljön a WC-be. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy minden hulladékféleségnek megvan a megfelelő helye, ahol érdemben foglalkoznak vele.

Hogyan lehetne csökkenteni a kerti öntözés során felhasznált vízmennyiséget?

– Ez attól is függ, hogy mennyire csapadékmentes az adott időszak. Egyes növényeket nem szükséges naponta öntözni, elég két, három, esetleg négy naponta locsolni a termést.

A konyhai mosogatásnál sokan a mosogatógépekre esküsznek, mondván, hogy rengeteg vizet spórolhatunk velük. Igaz ez?

– Ha valaki folyóvíznél tisztítja az edényeket, az semmiképp sem jó. Akinek van arra lehetősége, hogy mosogatógépet használjon, az vegye igénybe, hiszen valóban sokat segíthet a takarékoskodás terén.

A Podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában