Támogatás

2023.09.25. 19:02

Vadgesztenyefákat ment a Rotary Club Szolnok

A Szolnoki Művésztelep beteg gesztenyefáinak gyógyítására adott pénzadományt a Rotary Club Szolnok hétfőn. A civil szervezet kétszázezer forintnyi támogatásából egy új módszerrel, a gyökérzeten keresztül történő növényvédőszer-beinjektálással igyekeznek a szakemberek megóvni a közel száz éves öreg fákat.

Mészáros Géza

(Balról) Szalay Ferenc, Sulyok Attila, Kürti László

Fotó: Mészáros János

A pénzadományt jelképesen Sulyok Attila, a Rotary Club Szolnok elnöke és Kürti László háznagy adta át Szalay Ferenc polgármesternek a szervezet tagjai körében a művésztelep kertjében, mely eseményen tiszteletét tette Kovács Gila Erzsébet magyarországi Rotary kormányzó is.

Boros Zoltán főkertész elmondta, hogy a művésztelep tizenhét vadgesztenye-fáját a hazánkban néhány éve megjelent és elszaporodott, a növény leveleit károsító, azok korai elszáradását okozó aknázómoly kártevő támadta meg. A fák lombjainak nagy része már nyáron lehullik, a törzsek pedig szétmállanak. A klímaváltozás enyhe teleket eredményez, amely a kártevőket nem pusztítja. A szakember hozzátette, nagy valószínűséggel a Tisza-parti sétány mintegy nyolcvan vadgesztenyefájának többsége sem egészséges már, ezért a város legszebb területein el kell gondolkozni a fafajta-cseréken.

Szalay Ferenc polgármester a város nevében megköszönte a helyi Rotary klub adományát, és sajnálattal vette tudomásul, hogy a főkertész javaslatát fontolóra kell majd vennie a közgyűlésnek… 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában