Nő a népesség

2023.10.01. 06:55

Egyre több a gyermek, ezért jelentős bölcsődefejlesztésbe kezdenek Abonyban

Mintegy 360 millió forintból épülhet bölcsőde Abonyban, az Apponyi Albert úton. A helyi önkormányzat tájékoztatása szerint a kétszer tizenkét férőhelyes, energiahatékony intézmény mindenben megfelel majd a kor követelményeinek.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– A városban a hivatalos adatok szerint is nő a népességszám, és a kedvező adatok a bölcsődei férőhelyekre is hatással vannak. Egyre inkább az látszik, hogy igény van újabb helyek biztosítására – tájékoztatta hírportálunkat a bölcsődefejlesztés előzményeiről a városháza sajtóreferense.

Lőrinczy Veronika elmondta, az elmúlt években jól kivehető az a tendencia, miszerint a kisgyermekes családok is szívesen választják otthonuknak a Dél-Pest vármegyei települést. Mindezek alapján szükségessé vált, hogy egy új létesítmény szolgálja a legkisebbek fejlődését.

Mint megtudtuk, a közelmúltban pozitív elbírálásban részesült a Bölcsődei nevelés fejlesztése című pályázatra benyújtott abonyi projekt. Ennek értelmében összesen csaknem 360 millió forintot nyert el a helyi önkormányzat a bölcsődeberuházás megvalósítására, a pályázat önerőt nem írt elő. A maximálisan igényelhető támogatás összege a kétszer 12 férőhelyes, új építésű épület esetében 360 millió forint volt, így Abony a lehető legmagasabb összeget kapta meg.

Az új létesítmény megépítését a jelenleg meglévő keresleti viszonyok tették indokolttá, hiszen a városban egyre több szülőnek lenne igénye a bölcsődei szolgáltatások igénybevételére. Az önkormányzat tájékoztatója szerint a bölcsődei férőhelyek száma az elmúlt hat évben nem változott, jelenleg hatvanhat áll rendelkezésre.

A leendő létesítmény egyébként a Gyöngyszemek óvodához tartozik majd, az óvoda mellett épülhet meg a szomszédos telken, az Apponyi Albert úton, a modern kor követelményeinek megfelelő komplexum.

Ezenfelül, a munkálatok végeztével, egy energiahatékony bölcsőde várja az apróságokat. A földszintes épület alapterülete 254,62 négyzetméter lesz, melyhez csoportszobánként egy-egy 10,5 négyzetméter nagyságú fedett, valamint egy-egy 13,65 négyzetméteres normál terasz kapcsolódik. Emellett a létesítményhez tartozik még egy 3,3 négyzetméteres fedett belépő is. Így a hasznos alapterület összesen csaknem 306 négyzetmétert tesz ki – fogalmazott tájékoztatójában az önkormányzat.

Sokakat érdekel a beruházás

Az új bölcsőde híre a Facebookon is gyorsan elterjedt. Az abonyi városháza hivatalos közösségi oldalán jó néhányan elmondták véleményüket az előremutató projektről. Legtöbben örömüket fejezték ki a bejelentés láttán, de olyan megjegyzések is akadtak, amelyek további fejlesztések szükségességét, például egy városi idősotthon kialakítását is szorgalmazták. Mások abbéli aggályuknak adtak hangot, hogy vajon lesz-e elegendő parkolóhely a bölcsőde környezetében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában