Hivatástudat

2023.10.15. 19:55

„Életem részévé vált a hagyományok megélése” – továbbadná az értékeket a díjazott kisúji óvodapedagógus

A közelmúltban Pro Communitate Urbis díjban részesült Gönczi Edit óvodapedagógus, a Bokorvirág Hagyományőrző Egyesület elnöke. A díjazott Kisújszállás kulturális életét gazdagító több évtizedes hagyományőrző munkásságáért, valamint a gyermekek fejlődése érdekében végzett közösségi tevékenységéért kapta az elismerést.

Daróczi Erzsébet

Gönczi Edit munkáját Pro Communitate Urbis Díjjal ismerték el

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Megtisztelő számomra a kitüntetés, melyet a város vezetésétől, az itt élő emberektől, barátoktól, szülőktől, nagyszülőktől kaptam. Azon szerencsés emberek közé tartozom, akiknek a munkája a hobbija, az élete. Kun vagyok, nagykun. Keményfejű, kitartó, makacs, lokálpatriotizmusom erős, csakúgy, mint a szűkebb hazám hagyományai iránti tiszteletem. Szüleim, nagyszüleim öröksége nagyon fontos számomra – vallja a díjazott, aki közel húsz éve aktív hagyományőrző, hat éve pedig elnöke a Bokorvirág Hagyományőrző Egyesületnek is.

– Amikor a kislányom iskolás lett, néptáncot is tanultak, amit annyira megszeretett, hogy az akkori Pátria Művészeti Iskola helyi csoportjában tanulta is. A próbákra én is elkísértem, aztán megismerkedtem Kecskésné Herczegh Katával, a Nagykun Táncegyüttes vezetőjével, a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola néptáncpedagógusával, akivel előbb szakmai kapcsolat, majd máig tartó barátság alakult ki. 

Amit otthonról, a nagyszüleimtől, szüleimtől hoztam – helyi hagyományokat, szokásokat, népi mondókákat, gyermekjátékokat –, átadtam Katának, és ebből több táncos, játékos műsort csináltunk, jelenleg is összedolgozunk. Mára az életem része lett a néphagyományok megélése, átadása, átörökítése, és fontosnak tartom, hogy ezeket továbbadjam a gyerekeknek is.

– Jelenleg a Baptista Szeretetszolgálat Kisújszállási Óvodájának a Sásastó úti telephelyén dolgozom óvónőként, mellette az intézmény igazgatóhelyettese is vagyok – mesélte a díjazott, aki előbb nyomdászként dolgozott Karcagon.

Minden reggel egy kis mozgással kezdődik a nap az Őzike csoportban. A gyerekek Gönczi Edit és Borók Boglárka óvónők vezetésével végzik a különféle gyakorlatokat Fotó: Daróczi Erzsébet

– Kézi szedő voltam, és mire gyesről visszamentem, megszűnt a pozícióm, átvették a gépek. Ekkor kerültem képesítés nélküli óvónőnek a kisúji Bocskai óvodába, ahol Zsoldos Lászlóné Erzsike néni annyira megszerettette velem ezt a pályát, hogy beadtam a jelentkezésemet Szarvasra. Két gyermek mellett, felnőtt fejjel elvégeztem az óvónőképzőt, és azóta is folyamatosan fejlesztem magam. Gyermekeim már felnőttek, András fiam kertészkedik, lányom kereskedő. Igazából mindkettejükben látom, hogy van érzékük a gyermekekkel való foglalkozáshoz, ha bejönnek az óvodába, körülveszik őket a kicsik, nagyon szeretik őket. Mindketten megtalálták saját hivatásukat, de a hagyományőrzés számukra is fontos. Már nagyon vágyom a nagymamaszerepre, remélem, hamarosan az is eljön – jelenti ki Gönczi Edit, aki Rátainé Szabó Erika dajka és Borók Boglárka óvónővel együtt foglalkozik az Őzike csoportosokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában