Beruházás

2023.10.17. 12:00

Gluténmentes finomságok készülnek az új üzemben Nagyivánon

Összesen 256 millió forintos belügyminisztériumi támogatásból alakították ki a gluténmentessütemény-előállító és gyümölcsfeldolgozó manufaktúrát Nagyivánon. A kistelepülés számára kiemelkedően fontos beruházást a napokban adták át, a megnyitó után pedig Czókoly Sándor római katolikus pap szentelte fel az üzemet.

Köllő Judit

A minap ünnepélyes keretek között adták át a beruházást

Fotó: Nagy Balázs

– A kormány még 2019-ben döntött a települések gazdaságélénkítő programjának támogatásáról, amely hatékonyan hozzájárulhat a helyi közfoglalkoztatás bővítéséhez – jelentette ki köszöntőjében Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára. 

– Ugyanebben az esztendőben a Belügyminisztériumnak az volt a feladata, hogy országos szinten kiválassza azt az 50 települést, melyek között Nagyiván is szerepelt. Az vezérelt bennünket, hogy olyan településeken induljanak el a fejlesztések, ahol társadalmi és infrastrukturális hátrányok mellett magasabb a tartós munkanélküliek száma, így az első három ütemben a 150 településben immáron 93 részesült támogatásban. Ennek köszönhetően 351 új munkahely létesült összesen 18 milliárd forintból. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 23 település érintett ebben a programban. A Nagyivánon létesült gluténmentes süteményeket előállító és gyümölcsöket feldolgozó manufaktúra összesen 256 millió forintos belügyminisztériumi támogatásból valósulhatott meg. 

A programnak köszönhetően megváltozott munkaképességű emberek is munkalehetőséghez juthatnak. 

Az üzemnek helyet adó épület egykor tejcsarnokként funkcionált, amelyhez hozzáépítettek egy gyümölcsfeldolgozó és süteményüzemet, amit immáron korszerű gépekkel szereltek fel. 

– A gluténmentes üzemünk egy régi épület felújítása és bővítése révén valósult meg a gazdaságélénkítő program keretében – vette át a szót a rendezvényen Bári Ágnes, Nagyiván polgármestere.

Az üzem új munkahelyeket is teremtett a kistelepülésen 
Fotó: Nagy Balázs

 – Két évvel ezelőtt kaptuk a lehetőséget, hogy a közfoglalkoztatásra építve létrehozhatunk egy üzemet, amelyben minimum 3 ember foglalkoztatása kötelező. Önkormányzatunk tulajdonában van a falu határában található, 2014-ben a közfoglalkoztatási program keretében telepített 9 hektár területű gyümölcsös, ami a fejlesztési elképzelések alapjául szolgált. A gyümölcstermesztés és -feldolgozás önmagában nem lett volna elegendő ahhoz, hogy az üzem fenntartsa önmagát és még profitáljunk is belőle. A gluténérzékenység egyre nagyobb gond napjainkban, ez adta az ötletet, hogy ne búzalisztből készített termékeket gyártsunk, hanem gluténmentes alapanyagokból édes és sós finomságokat készítsünk. A pályázatunk szerencsére sikeresnek bizonyult, így összesen 256 millió forintból sikerült megvalósítani ezt a kis üzemet, ami október 9-től üzemel. Nagyon hálásak vagyunk a sok segítségért, amelyet a szakemberektől és támogatóinktól kaptunk, és bízunk benne, hogy az üzemnek sok megrendelése lesz a jövőben. 

Hubai Imre, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke az eseményen kiemelte, ma a lakosság 12 százaléka gluténérzékeny, s egyes vélemények szerint legalább ennyien nem tudnak róla. 

Így a most átadott beruházás lehetőséget ad Nagyiván számára, hogy újabb munkahelyet biztosítson a közfoglalkoztatottak és a megváltozott munkaképességűek számára is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában