Madármegfigyelő Napok

2023.10.03. 12:00

Hazánk ismét jól szerepelt az európai madármegfigyelési programban

Megjósoltuk, bejött. A hétvégén lezajló Európai Madármegfigyelő Napok elnevezésű nemzetközi programban ismét előkelő helyen szerepelt Magyarország. A sikerhez a jászkunsági események is hozzájárultak.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shuterstock.com

Ahogy arról hírportálunkon is beszámoltunk, különleges madárfajokat figyeltek meg és gyűrűztek a hétvégén Szolnokon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinálásában megvalósuló nemzetközi programhoz csatlakoztak helyi madarászok, vezetésükkel sok érdeklődő is részese lehetett a madármegfigyeléseknek. A szolnoki program eredményei – sok fajt láttak és gyűrűztek a résztvevők – már sejtették, hogy hazánk ismét aktív volt, és szép helyen szerepelhet a programban résztvevő országok „versenyén”.

Ahogy arról az MME honlapján beszámolt: az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában 777 helyszínen, több mint 3,5 millió madarat figyelt meg a 15 125 résztvevő. 

– Magyarország idén egy kategóriában első, egyben második, a harmadikban pedig negyedik helyezést ért el. Eszerint a rendezvényhelyszínek száma tekintetében első lett Magyarország 161 helyszínnel Hollandia (140) és Belgium (81) előtt. A résztvevők száma alapján csak Görögország előzött meg minket, hazánkban 2445-en madarásztak, így az ország második lett. A látott madarak száma kategóriában pedig a negyedikek lettünk a 192 474 példánnyal – olvasható az MME honlapján. A három leggyakoribb megfigyelt madárfaj nálunk a seregély, a tőkés réce és a nyári lúd volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában