Szoljon podcast

2023.10.01. 17:54

Repülő drágakövek tűntek fel az európai madaras program szolnoki eseményén

Sikeres hétvégét zártak Szolnokon a madarászok. Az Európai Madármegfigyelő Napok keretében közösségi programon, madárgyűrűzésen vehettek részt az érdeklődők, akik különlegességeket is láthattak Cukorgyár ülepítő tavainál.

Rimóczi Ágnes

A madárgyűrűzést érdeklődve figyelték a résztvevők

Fotó: Fotó: cser Gábor Péter

Szép és sikeres napot zártunk! Így summázta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Helyi Csoportja a szombati madármegfigyelő eseményét. Ahogy arról Pálinkás Csaba, a helyi csoport elnöke hírportálunkat tájékoztatta, a szolnoki programra közel félszáz természetbarát ellátogatott.

Az esemény az Európai Madármegfigyelő Napok keretében zajlott, melynek magyarországi koordinátora, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.

 

Ötvenhat madarat gyűrűzött meg szakértő kollégánk, s nap folyamán ötvenhat láttunk vagy hallottunk. A teljesség igénye nélkül voltak rigók, füzikék, cinegék, foltos nádiposzáta, vörösbegy és hálóba akadt hét repülő drágakő, vagyis jégmadár is. Ezek a különleges látványt nyújtó madarak is gyűrűt kaptak 

– mondta el érdeklődésünkre Pálinkás Csaba. 

– Több, mint száz méternyi hálóval, négy hálóállással kezdtünk neki a madarak "becserkészésének", sikeresen, amit bizonyít a gyűrűzött madarak száma. Napközben spektívvel kisebb megfigyelő sétákat is tettünk. Meglepetésként kora délután három keresztcsőrű is átrepült a terület felett és tiszteletét tette arrafelé a terület "uralkodója" is, egy öreg rétisas pár is számolt be a tapasztalatokról a helyi csoport elnöke. A sikeres szolnoki esemény azt engedi feltételezni, hogy az európai programban Magyarország ismét előkelő helyen szerepelhet.

Nemcsak Szolnok volt az egyetlen helyszín, ahol csatlakoztak a nemzetközi programhoz, Kunszentmártonban hagyományosan Vekeri halastavaknál várták a természetkedvelő vendégeket.

A hétvége sztárjai egyértelműen a jégmadarak voltak, melyeket a Tiszavilág Ökotúrák videója megörökített.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában