Jászberény

2023.10.08. 11:25

Hiába gyűjtöttek aláírásokat, nem oldódott meg az újerdei és tőtevényi tanyák villamosítása

Komoly gondot jelent a Jászberényt övező újerdei és tőtevényi tanyavilágban élőknek, hogy a 21. században még mindig nincs kiépítve a villamos energia-hálózat a területen – merült fel a jászberényi képviselő-testület éves közmeghallgatásán. Ezenkívül a helyiek több fejlesztéssel, városüzemeltetéssel kapcsolatban is hangot adtak véleményüknek. Megoldást sürgettek például a dohányboltok környezetében és a piactéren előforduló közterületi alkoholfogyasztás visszaszorítására is.

Illés Anita

A közmeghallgatáson számos városüzemeltetéssel és -fejlesztéssel kapcsolatos problémát felvetettek a lakosok

Forrás: Pesti József

A Déryné Rendezvényház dísztermében minap megtartott fórum kezdetén Budai Lóránt polgármester a befejezett és a folyamatban lévő beruházásokról adott tájékoztatást. Ebből a hallgatóság megtudhatta, hogy tavaly megvalósult többek között a vaspálya utca és környékének rekonstrukciója, a buszpályaudvar és az állatkert fejlesztése. Idén lezárult például a Suba-öböl védelmét szolgáló, tizenkét utcát érintő csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztése. 

A polgármester arról is beszélt, hogy a napjainkat érintő energiaválság idején különösen fontosak az energiahatékonyság-növelő beruházások, melyek hozzájárulnak a kiadások csökkentéséhez. Ennek érdekében százmillió forint pályázati forrásból öt önkormányzati intézmény energetikai korszerűsítését végezték el, ugyancsak százmillió forintot fordítottak a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény és a Jászberényi Család- és Gyermekjóléti Központ fejlesztésére.

Szólt a Honvéd Jász Kaszinó épületének felújításáról, az Ipartelep út és környezete, a Neszűr infrastrukturális fejlesztésének terveiről, a piac környezetének rendezéséről, a Fürdő utcában található rokokó szobrok renoválásáról, a közvilágítás korszerűsítéséről és a kreatív gazdaság erősítéséről is. 

A beszámolóból egyebek mellett kiderült az is, hogy 2022-ben 170, idén pedig már 690 kátyút számoltak fel a városban.

A közmeghallgatáson természetesen a lakosok is elmondhatták véleményüket, panaszukat. A hozzászólásokban számos lakóövezetet érintő gondot felvetettek, javaslatokat fogalmaztak meg városüzemeltetési és fejlesztési kérdésekben. Felmerült például a Vörösmarty utca csapadékvíz-elvezető rendszerének problémája, hiszen ha nagyobb esőzés van, az utcában megáll a víz. Az újerdei és tőtevényi tanyavilágban élő családok problémájára is felhívta a figyelmet az egyik felszólaló, a területen ugyanis nincs villamoshálózat.

Az érintett külterületen vállalkozások működnek, cserkésztábor és római katolikus templom is található ott. 

A hálózat kiépítése több százmilliós beruházást jelent, ami a szolgáltató szerint a lakosságnak lenne a feladata. Legutóbbi információnk szerint, amennyiben életvitelszerűen élnek a területen, akkor ez önkormányzati feladat. A tanyavilágban élő családoknak nincs több százmillió forintja a beruházás megvalósítására. 

– Szeretnénk, ha 2023-ban Budapesttől száz kilométerre a tőtevényi és újerdei tanyavilágban is lenne villamos energia. Tudomásom szerint több kísérlet volt már arra, hogy megvalósuljon ez a fejlesztés, a lakosok az elmúlt tíz évben aláírásokat gyűjtöttek, fórumokat szerveztek, de mégsem történt semmi – főzte hozzá a tanyavilágban élők képviselője, majd a hálózat kiépítése érdekében egy kérelmet adott át a polgármesternek, aki vizsgálatot ígért az ügyben. 

A fórumon sok más mellett a kerékpárutak állapota, a Bajnok utcai játszótér kezelése, elöregedett, kiszáradt közterületi fák eltávolítása, a helyi buszjáratok korszerűsítése és a droghelyzet is szóba került. Többen megemlítették, hogy a városban nincs kulturált éjszakai szórakozóhely a fiataloknak. A helyiek megoldást sürgettek a dohányboltok, a piac környékén tapasztalható közterületi alkoholfogyasztás visszaszorítására is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában