Szoljon podcast

2023.10.25. 17:20

Megmutatjuk milyen új szakokat indít a Debreceni Egyetem Szolnokon

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Debreceni Egyetem Szolnok Campusa. A Tiszaligetben tartott partnertalálkozóval egybekötött kiállítás megnyitóján bejelentették, hogy 2024. szeptemberétől nappali tagozaton gépészmérnök, levelező tagozaton pedig műszaki menedzser képzést indítanak a jászkunsági vármegyeszékhelyen.

Pakainé Pusztai Nóra

Sok érdeklődőt vonzott a nyílt nap

Fotó: Nagy Balázs

A Debreceni Egyetem Műszaki Kara kiállítást szervezett a szolnoki campus épületébe azzal a céllal, hogy az érdeklődők megismerhessék a jövőre induló új szakokat. A szerdán délelőtt tartott megnyitón dr. Szabó Attila Péter campusigazgató elmondta, újabb mérföldkőhöz érkezett az intézmény. Az egyeztetések még tavasszal kezdődtek a műszaki karral a lehetséges új szakokról, a napokban az Oktatási Hivataltól megkapták azt az értesítést, amivel hivatalossá vált, hogy gépészmérnök és műszaki menedzser képzéseket hirdethetnek. 

– A képzési portfólió bővítés, látva a vármegye ipari fejlődését, mindenképpen szükséges. Tolna, Heves és Békés mellett Pest vármegye déli területei is igen fontosak. Közlekedési szempontból innen könnyen elérhetőek vagyunk a hallgatók számára – részletezte. 

A szerdai partnertalálkozó lényege az volt, hogy a tájékoztatók alapján a megjelent cégek és középiskolai partnerek első kézből kapjanak információt.

Fejér Andor alpolgármester kifejtette, komoly előkészítő munka folyt a városban. 

– Felmérték azt a laboratóriumi hátteret, amellyel a középfokú képzés rendelkezik. Kiderült, hogy minimális kiegészítéssel alkalmasak a műszaki szakok oktatásához – foglalta össze az eredményt.

Az elmúlt években szociális és egészségügyi területekkel is bővült a képzési skála, hiányszakmákra kínálnak megoldásokat. 

Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja kifejtette, hamar végigértek a kijelölt úton, mindössze néhány hónapra volt szükség ahhoz, hogy elérjék a szakok meghirdetésének lehetőségét. 

Már az első alkalommal megtetszett a cégek és vállalkozások hozzáállása 

– szögezte le Husi Géza. 

Hozzátette, az előzetes egyeztetések során egyértelműen a gépészmérnökökre és a gazdasági ismeretekkel rendelkező műszaki szakemberekre jelentkezett igény.

– Ha azt látjuk érdemes újabbat indítani, a tapasztalatokat felhasználva nem zárjuk ki továbbiak lehetőségét – vetítette előre a dékán.

Előzetesen a felvételi létszámot 10-10 főben határozták volna meg, de a jelen állás szerint a Debreceni Egyetem nem kíván korlátot szabni, kisebb érdeklődés esetén is vállalják a fenntartást. Husi Géza részletesen beszélt a képzés Szolnokra adaptálásáról, illetve arról is, miként képzelik el a jászkunsági jelenlétet a jövőben. 

Az eseményen a campus aulájában a műszaki világgal, leendő partnervállalkozásokkal ismerkedhettek meg a középiskolás diákok.

A siker egyik záloga az együttműködés

A Debreceni Egyetem a nemzetközi rangsorban kétszáz helyett lépett előre néhány év alatt.

–  Nincs olyan terület, ahol ne képeznénk szakembereket, más-más karok, tudományágak ismereteit is felhasználjuk – magyarázta Husi Géza, a műszaki kar dékánja. 

A sikerhez a cégekkel való együttműködésre is szükség van, tette hozzá a dékán.

.A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában