Fejlesztés

2023.10.25. 20:23

Megújult a helyi kincseket őrző Városi Értéktár épülete Jászfényszarun

A tradíció és innováció jegyében valósult meg a Szentcsalád tér közösségi fejlesztése Jászfényszarun. A projekt keretében megszépült a Városi Értéktár épülete és annak környezete, valamint kialakították a település első elektromosautó-töltőállomását a Rimóczi kastély melletti parkolóban. A közel 130 millió forint értékű beruházást nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából a napokban adták át.

Illés Anita

Tóth Tibor a FÉBE elnöke, a város díszpolgára (balra), Győriné Dr. Czeglédi Márta polgármester és Győri János Bertalan alpolgármester, a Települési Értéktár Bizottság elnöke adta át a megújult épületet. Fotó: Pesti József

Fotó: Pesti József

Jászfényszarun elkötelezett helyi közösségek dolgoznak a múlt becses kincseinek feltárásán. Tevékenységükkel hozzájárulnak a város szellemi, kulturális és tárgyi értékeinek megőrzéséhez, továbbadásához. Az önkormányzat 2015-ben döntött a Városi Értéktár létrehozásáról, mely a Szentcsalád tér 12. szám alatt, a „Farkas házban” kapott helyet az épület belső felújítása után. 

A helytörténet iránt érdeklődők kincsesbányáját Tóth Tibor, a Fényszaruiak Baráti Egyesülete (FÉBE) elnöke és segítői önkéntes munkában működtetik. Az önkormányzat a Szentcsalád tér közösségi fejlesztésére közel 103 millió forint kormányzati támogatást nyert a Belügyminisztérium pályázatán, melyhez a város saját költségvetéséből 25 millió forintot biztosított. 

– A beruházás során nemcsak az értéktár újult meg, hanem a környezete, a park és a parkoló is, ami tovább szépíti a városközpontot – részletezte a projekt ünnepélyes átadóján Bordásné Kovács Katalin. 

A Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója kiemelte, hogy az épület több célt szolgál: egyik helyisége irodai feladatok ellátására alkalmas, az iroda melletti közösségi tér 20-22 fő befogadására képes, kisebb rendezvények helyszíne lehet. A harmadik teremben azokat a értékeket, várostörténeti dokumentumokat tárolják, melyek jellegük miatt a Kiss József Helytörténeti Gyűjteményben nem helyezhetők el. A projekt részeként közösségi teret alakítottak ki, automata nyilvános illemhelyet telepítettek, valamint kiépítették a város első elektromosautó-töltőállomását, mely két autó egyidejű töltésére alkalmas.

Megtudtuk, hogy Jászfényszarun idén tavasszal alakult meg Települési Értéktár Bizottság, melynek feladata, hogy felkutassa és regisztrálja a helyi értékeket. Elnöke Győri János Bertalan alpolgármester, tagjai Dr. Farkas Kristóf Vince, Kovácsné Pető Magdolna, Kovácsné Pető Katalin, Nagyné Basa Márta, Ördögné Czeglédi Mária és Tóth Tibor.

– Értéktárunk legfontosabb feladata a jászsági, jászfényszarui közös múlt megjelenítése, megtartása és továbbörökítése – hangsúlyozta köszöntőjében Győriné Dr. Czeglédi Márta. 

A polgármester felhívta a figyelmet azoknak a helyi értékeknek a jelentőségére, melyeket a családból, a közösségekből meríthet az ember, majd köszönetet mondott Pócs János országgyűlési képviselőnek, aki támogatta a projekt megvalósítását. 

Emlékkiállítás nyílt Szilágyi Dezső alkotásaiból 

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a megújult Városi Értéktár épületében nyílt meg a közelmúltban elhunyt Szilágyi Dezső fafaragó népi iparművész emlékkiállítása. - Szilágyi Dezső második otthonának tekintette a várost. 24 éves koráig szülőhelyén, Galgahévízien élt. Életének nagyobbik részét - több mint ötven évet - már Jászfényszarun töltötte. Kül- és beltéri alkotásai, köztük például fa- és csontfaragásai, sakkasztalai, emlékdobozai a világ különböző pontjain ékeskednek. Életműve hozzájárult Jászfényszaru képzőművészeti, kulturális életének fejlődéséhez – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az emlékkiállítást Tóth Tibor, a FÉBE elnöke.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában