Martfű

2023.10.31. 13:30

Nyugodtsággal hálálják meg a babák a masszázst

A szülő és gyermek közötti kapcsolatot erősíti a babamasszázs, a részletekről Bagdánné Molnár Éva, martfűi masszőrrel beszélgettünk.

Pakainé Pusztai Nóra

Vezetett babamasszázs foglalkozásokat tart Bagdánné Molnár Éva, martfűi masszőr

Forrás: Beküldött fotó

Jól kivitelezett fogások a babamasszázs alapjai, melyekkel a csecsemő nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válik. Bagdánné Molnár Éva, martfűi masszőrrel éppen ezen alapok elsajátításáról beszélgettünk. A szakember szerint nemcsak a kicsinek, hanem a szülőnek is örömet okoznak az ilyen foglalkozások.

– Számos előnye ismert a babamasszázsnak testileg és mentálisan egyaránt. Csillapítja a hasfájást, könnyebben viselik ezáltal a fogfájás okozta kínokat a babák. De serkentőleg hat a vérkeringésükre, nyirokkeringésükre, az immunrendszerük erősítésére is, sőt szerepet játszik az izomzatuk fejlesztésében. Hasfájásnál elősegíti a gázok, a salakanyagok távozását – sorolt a számtalan előny közül néhányat a szakember.

Azok a babák, akiket rendszeresen masszíroznak sokkal békésebbek, az alvásuk mélyebb, fesztelenebb.

– Elsődleges, hogy a szülő tanulja meg a masszázsfogásokat. A masszázs a gyermek és a szülő közötti kötődést erősíti. Anya vagy apa érintése biztonságot ad, a kettőjük kapcsolatát mélyíti, táplálja a bizalmat. Csökkenti a stresszhormont és növeli a boldogsághormont mind a babában, mind a szülőben – részletezte tapasztalatait. 

A környezet és a megfelelő helyiség is erősíti a nyugodtságot. 

– A babának készen kell állnia, be kell fogadnia, rá kell hangolódnia, miképpen nekünk szülőknek is. A külső légkör, a szoba hőmérséklete kellemes, se hideg se meleg ne legyen. Az olajos masszázshoz magasabb hőmérsékletű szobát válasszunk, hiszen itt levetkőztetjük a bébit, ezzel szemben a száraz masszázst ruházatban végezzük – magyarázta a kettő közötti különbséget.

Nyugalmasabb körülményeket teremt a csendes, relaxációs zene.

– A masszázs során folyamatosan figyeljük a babánkat, mi az ami tetszik neki, azt többször ismételhetjük – tanácsolta. 

Bagdánné Molnár Éva szerint a fogások egyszerűek, könnyen tanulhatóak, minél többször végezzük azokat, annál inkább rutinosabban mennek majd. Nemrégiben Martfűn vezetett babamasszázs foglalkozásokat hirdettek, hogy a szülők is megismerkedhessenek az alapfogásokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában