Szoljon podcast

2023.11.20. 17:25

Elkeseredett harc: már szinte az összes bútorát kidobta a szolnoki család, az irtás sem használ a vérszívók ellen

Idén eddig három esetben kellett intézkednie a Szolnoki Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának ágyi poloskák jelenléte miatt. A vérszívók szinte kiirthatatlanok, nagyon megkeseríthetik a családok életét, például a szolnoki Garics Krisztináék már szinte az összes bútorukat kidobták, és már a költözésen gondolkodnak a tehetetlenség miatt. Hiába volt náluk tizenegyszer irtás, az ágyi poloskák tömegesen lepték el nem csak a lakást, az egész háztömböt...

Molnár-Révész Erika

Garics Krisztináék hónapok óta folytatnak kétségbeesett küzdelmet az ágyi poloskákkal, egyelőre a vérszívók állnak nyerésre

Fotó: Nagy Balázs

– Reménytelen... Rengeteg pénzünket elvitte, konkrétan már üres a lakás, mindent kidobtunk. Tegnap volt már a 11. irtás nálunk, a szembe szomszédunknál is, semmit nem ér – végtelenül elkeseredetten mesélte ezt a Széchenyi lakótelepen élő háromgyermekes Garics Krisztina. Egy éve költöztek a teljesen felújított önkormányzati bérlakásba új bútoraikkal, de három hónap múlva pokollá vált az életük.

A gyerekeket össze-vissza csípkedik testszerte az ágyi poloskák. Nagyon nehezen viselik. Bölcsődés, óvodás és iskoláskorú gyermekem van, mi van, hogyha az ágyneművel együtt – hiába mosom, fertőtlenítem, vasalom – beviszik az intézménybe?

– Minden követ megmozgatok, a lakás patyolat tiszta. Kértük az önkormányzattól, hogy adjanak nekünk másik bérlakást, de azon kívül, hogy kiküldték a hivatásos irtót, még nem történt más. Az irtás pedig semmit sem ér. 28 éves vagyok, de én még életemben nem láttam ilyet – tette hozzá a kétségbeesett családanya.

– Ez egy élősködő poloskafaj, a civilizációval együtt terjedt. Tény, hogy alapvetően egy sikeres parazita, mely elsősorban az embert támadja. Hogy mostanában miért van sok, nyilván azért, mert emberből is rengeteg van, akik nagyon sokat mozognak, utaznak.

Hiába tartja valaki tisztán a lakását, elmegy egy szállodába, majd a kofferjában hazahoz néhány nőstényt, onnantól kezdve vége mindennek...

– mondta az ágyi poloskáról dr. Tallósi Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

Mint mesélte, a 60-as években megszűnt az ágyipoloska probléma, ennek pedig az volt az oka, hogy az úgynevezett DDT nevű rovarirtó szerrel irtották, ami viszont annyira káros volt az emberekre és környezetre is, hogy a 70-es években betiltották.  

–  A jelenleg alkalmazott szereket könnyebben kicselezi az ágyi poloska, nagyon szaporák, és egy kis mutációval létrejönnek olyan egyedek, melyek ellen már nem annyira hatásos az adott szer. Nincsnek ráadásul élősködői, mint például a vadon élő poloskafajoknak. Csakis vegyszeres védekezéssel lehet valamit tenni ellenük, de ahová egyszer bejut kínkeserves megszabadulni tőle. Egyetlenegy pozitív tulajdonsága van, hogy betegséget nem terjeszt. Tömeges jelenlétük esetén ennek is kellemetlen és jellegzetes szaga van, ahogy másfajta rokonaiknak – tette hozzá a szakember.

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelet előírja, hogy az egészségügyi kártevők például az ágyi poloska elleni védekezésről, a költségek fedezéséről, valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa, fenntartója köteles gondoskodni. A kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya lakossági bejelentésekből értesül az egészségügyi kártevők jelenlétéről, elszaporodásáról.

Mint megtudtuk, idén eddig három esetben kellett határozatban intézkednie a Szolnoki Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának ágyi poloskák jelenléte miatt.

– Lakossági bejelentés esetén a területileg illetékes járási hivatal Népegészségügyi Osztálya helyszíni szemlét tart az ingatlanban, és ha megállapítja az ágyi poloska jelenlétét, határozatban kötelezi a fenntartót vagy tulajdonost az irtásra. Ha eredménytelen az irtás, elrendeli egészségügyi kártevőirtással hivatásszerűen foglalkozó szakvállalkozás igénybevételét – válaszolta kérdésünkre a kormányhivatal.

Mint írták, általánosságban elmondható, hogy ha a poloskák még csak kisebb mértékben szaporodtak el, segítséget nyújthatnak a kiskereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó permetek. Nagyobb számú rovar jelenléte esetén rovar-rágcsálóirtással foglalkozó szakember, egészségügyi kártevőirtó segítségét kell igénybe venni, mivel ennek a rovarnak a kiirtása nagy szakértelmet igényel és speciális vegyszerek alkalmazására lehet szükség – hangsúlyozta a kormányhivatal illetékes munkatársa.

A szolnoki család ügyében megkerestük a polgármesteri hivatal illetékes osztályát. Mint mondták, személyiségi jogok miatt a konkrét ügyben nem nyilatkozhatnak, de az ilyen helyzetbe került családok bármikor pályázhatnak másik önkormányzati bérlakásra, annak ellenére, hogy jelenleg is egy olyanban élnek. A pályázatok sorsáról bizottság dönt majd.

Már egy lakás is nagy bajt okozhat a közösségeknek

Főként panelházakban okozhat nagy gondot az ágyi poloska jelenléte, ugyanis lakásról-lakásra is át tud terjedni, a helyiségeken átvezető csövek, egyéb szerelvények mentén, ezért elengedhetetlen, hogy ágyi poloska észlelése esetén azonnal elkezdődjön a szakszerű irtás.

– Ha egy épületen belül több lakásban is észlelhető a jelenlét a szervezett, minden lakásra kiterjedő és egy időben végrehajtott kártevőirtás járhat eredménnyel. Amennyiben egyetlen lakásban is elmulasztják az irtást, a poloskák újra elszaporodhatnak a poloskák a szomszédos lakásokban is – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában