Piaci körkép

2023.11.25. 06:55

Kapható már dióbél és gesztenye is a gyümölcshegyek mellett – még nem indult el a roham a szolnoki vásárcsarnokban

Még kivárnak a vásárlók az ünnepek előtt, ez pedig meglátszik a szolnoki vásárcsarnok forgalmán is. Ottjártunkkor sem volt még nyoma a tolongásnak. Mint az árusok elmondták, főként a gyümölcsöket vásárolják, bár van, akitől már viszik a kedvező áron kínált dióbelet is az ünnepekre.

Kovács Berta

A gyümölcsöt keresik leginkább, mutatja a kínálatot Fehér Illés

Fotó: Nagy Balázs

– Jelenleg leginkább a gyümölcs az, ami kelendő – nyilatkozta Fehér Illés árus. – Az almát, mandarint, narancsot, banánt viszik főleg az emberek. A zöldségfélét most nem nagyon keresik, talán majd ha főznek az ünnepekre.

A répát is alig tudjuk eladni, egy hónappal ezelőtt sokkal jobban vitték, pedig drágább volt, a zöldség is ment, a kilónkénti 1200 forintot sem sokallták érte. Látszik, hogy spórolnak az emberek.

– A gyümölcsök közül az alma most a sláger, árulunk négy-öt különböző fajtát kilónként 300 forintért. Van körténk is. A mogyoró is kapható, kilója 4500 forint, de még most jelent meg, ahogy a gesztenye is, amiből 3000 forint egy kiló. Egyelőre még keveset vásároltak mindkettőből – mutatott rá az árus.

Elkezdték árusítani a mákot és a dióbelet is kisebb kiszerelésekben; előbbinek kilóra vetítve 2000, utóbbinak 4000 forint az ára. Még erre sem kaptak rá a vevőik, ami bizonyára változik, ahogy közeledik a karácsony.

Egy másik árus, Deli Károlyné arra panaszkodott, hogy most nem nagyon jönnek a vevők, bizonyára azért, mert ők főként zöldségfélét árulnak, nem gyümölcsöt.

– Az a baj, sokan már nem főznek, inkább leadják nagyobb tételben is a rendeléseket, és házhoz viszik nekik az ételt – jegyezte meg. – Talán majd ünnepek előtt nagyobb lesz az érdeklődés. Még egy hét, és a szaloncukrot fogják keresni a piacon is...

Mákot és dióbelet is lehet kapni a piacon, bár még nem nagyon veszik – mutatta Fehér Illés
Fotó: Nagy Balázs

Dudás Éváéknál is „ünnep előtti csend” tapasztalható a vevőket illetően.

– Bizonyára tartalékolnak az emberek az ünnepekre. A mandarinokat kezdik csipegetni, de azt is elég visszafogottan. Van szép szőlőnk, de már nem nagyon kellenek, inkább a déligyümölcsök. Narancs, banán. Van szilván is, még abból is vettek. Árulunk sütnivaló tököt, almákat, ezeket veszik még – nyilatkozta az árus.

Náluk is akad már kiporciózva mák és dióbél, de még itt sem „ugrottak rá” az emberek. Mint mondta, igazán szép magyar dióbelük van, a 25 dekás csomag 1750 forint, de kilóra levetítve ez 7000 forintot jelent.

Palla Istvánné standján gyümölcsök sorakoznak, de ő is azt tapasztalja, nem nagyon viszik a vevők.

– Mindenszentek után nagyon vigyáznak a pénzükre az emberek, alig jönnek ki a piacra – állapította meg.

Ilyenkor már mindenki Mikulásra meg karácsonyra gyűjt, ha nem muszáj, nem költekeznek.

– Így én is csak minimális mennyiséget hozok most mindenből, nem szeretném, hogy rajtam maradjon. Pedig nagyon finomak a szőlőim, mazsolával együtt háromfélét árulok, kilónként 1000-től 1500 forintig árazva. Még a mandarint is nagyon visszafogottan viszik, két-három darabjával, mondhatni, csak csipegetnek. A dióbél az, ami kelendőbb, azt már vásárolják az ünnepekre. Nálam nagyon jó árban van a milotai, kilója 3800 forint. A diót sokan már nem csak maguknak, de például szomszédoknak is viszik. Megbízatással jönnek ki a piacra, és három-négy kilónyi adagokat is megvásárolnak – számolt be tapasztalatairól Palla Istvánné.

Néha egyszerűbb az áruházban megvenni, ami kell

Ottjártunkkor a nyugdíjas Juhász Sándorné olcsóbb paradicsomot, paprikát keresett, burgonyából már vásárolt egy kilót.

– Sajnos, ilyenkor már felmegy az áruk, de ezek már vagy fóliás vagy külföldi termések – jegyezte meg. Meggondolja az ember, hogy mennyit vegyen egyszerre. Nem úgy van, mint nyáron, mikor bőven terem a hazai is, ráadásul szabadföldön, ami azért csak ízletesebb. A nagyobb üzletekben ki lehet fogni akciósan a piaci paprikánál, paradicsomnál olcsóbbat is, ha pedig csak pár darab kell, külön nem szaladgál érte az ember a piacra, és ez igaz a répára, káposztafélére is. Múltkor például szép nagy fej salátát is kaptam 180 forintért az egyik áruházlánc boltjában. De karácsony előtt a káposztát és a savanyúságokat mindenképp a piacon fogom megvenni, itt finomabb!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában