Hárs és juhar

2023.11.16. 17:25

Megkezdődött a szolnoki Móra parkban kivágott fák pótlása

Csütörtökön megérkeztek a nagy méretű fák a Móra parkba, ahol el is ültették őket a kivágottak helyére. A fajokat úgy választották meg, hogy bírják az alföldi klímát.

Kovács Berta

Illusztráció

Forrás: Mw Archív

Fotó: Mészáros János

Csütörtökön megkezdődött azoknak a fáknak a pótlása, melyeket a hamarosan nyitó Aldi mellett vágtak ki a szupermarket mellett lévő Móra Ferenc úti parkban, ahol negyvenhat férőhelyes parkolóterületet alakítanak ki.

– Az Aldi beruházás az átadás napjához közeledve egyre komolyabb készültségi fokot mutat, párhuzamosan haladnak a munkák bent az épületben és a környező területen. A hatóság által előírt famennyiség pótlása a mai napon megkezdődik – adott helyzetképet Fejér Andor alpolgármester. – A parkolóhelyek építésével sajnálatos módon fákat is ki kellett vágni. A hatóság által előírt famennyiség pótlása a mai napon megkezdődik.

A 11 kivágott fa helyett 30 fát ültetnek.

– Nem a darabszám a lényeges, hanem a fák átmérője – mutatott rá Fejér Andor. – A fákat részben a parkoló környékén ültetik el, egy részük pedig a lakótelep zöldterületeit fogja díszíteni.

– A megépülő parkoló helyéről eltávolított fák között gyakorlatilag egyetlen olyan volt, amely parképítésre alkalmas faj: egy ezüst hárs. A többi bálfányfa volt, illetve amerikai kőris, amely a jogszabály értelmében is invazív jellegű faj, a növény továbbterjedésének megakadályozása pedig a tulajdonos feladata is – fejtette ki Boros Zoltán városi főkertész.

– Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezek a fák a város zöld felületeit tekintve ne jelentettek volna értéket. A hatósági eljárás során a fakivágást engedélyező hatóság a kérelemben szereplő harminc darab fa visszatelepítését írta elő. A beruházó vállalta, hogy ezt a mennyiséget pótolja a parkoló közvetlen környezetében.

Próbáltuk közösen azokat a fajokat megtalálni, amelyek a mi alföldi szélsőséges klímánkhoz alkalmazkodtak, így lepényfát, korai juhart, japán akácot, illetve ezüst hársot telepítünk.

– A beruházó extra nagy méretű fákat rendelt, a városi szokásos fásítási méretnél is nagyságrendekkel nagyobbakat, harminc-harmincöt centiméter kerületű fákat. Ezek nagyjából öt-hat mázsa súlyú, már nagy koronával rendelkező növények, melyek ha megfelelő ápolást kapnak az elkövetkezendő három évben, nagyon gyorsan benövik azt a lombkorona-felületet, mint amit a kivágott fák biztosítottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában