Vízügy

2023.11.25. 18:30

Változott a terv: jövő héten folytatnák a Tisza-tó leeresztését

A Tiszán levonuló árhullámok miatt a tervezettől eltérően csökkentik a tó vízállását a téli szintre.

Kovács Berta

Tisza-tó

Forrás: MW archív

Fotó: Ujvári László

Módosult a Tisza-tó őszi leürítése – adta hírül honlapján a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig). Az elhúzódó árhullámok levonulása miatt a Tisza-tó téli vízszint beállítása nem két lépcsőben történik, hanem a Kisköre-felső vízmércén mért 620 mínusz 10 centiméteres téli vízszintre csökkentik.

A Tisza-tó őszi leürítését a korábban kiadott ütemterv szerint november 6-án, a Kisköre-felső vízmércén mért 720 cm-es vízállásnál kezdte meg a Kötivízig. Az ürítést azonban a Tisza folyón levonuló árhullám miatt november 10-én 690 cm-es vízállásnál felfüggesztették. A folyón novemberben folyamatosan kisebb árhullámok követték egymást, mely nem tette lehetővé az őszi leürítés folytatását nagy vízhozam és a vízszinteknél mérhet nagy eltérések miatt. Kiskörénél például a vízszint 50 alacsonyabb a nyárinál, ellenben Tiszafürednél 40-50 centiméterrel magasabb annál.

A Tisza-tó őszi leürítését – a folyó vízjárásának előrejelzését figyelembe véve – várhatóan a november 27. és 29. közötti időszakban tudják folytatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában