Szilveszteri finomság

2023.12.30. 06:55

A sertésből készült mellett idén a baromfivirsli is hódít a szolnoki piacon

A szilveszteri időszak elengedhetetlen kelléke a virsli. Az újévi asztalon szinte minden háztartásban megtaláljuk ezekben a napokban, ugyanis úgy tartják, hogy újév napján sem halat, sem pedig szárnyast nem ehetünk, helyettük ez az ízletes finomság lehet a legjobb választás.

Köllő Judit

Balog Éva, az egyik helyi üzlet vezetője a jelenlegi legkelendőbb árut, a virslit mutatja

Fotó: Nagy Balázs

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint az éves virsli fogyasztás húsz százaléka a szilveszteri időszakra korlátozódik. Balog Éva, a szolnoki Vásárcsarnok egyik húsüzletének vezetője szerint már sokan vásárolják e különleges húskészítményt.

– Az óévbúcsúztatásra mi nagyjából 180 kiló virslivel készülünk – mondta az üzletvezető. – Ennek nagy része sertés, a többi pedig baromfi. Sokan azt gondolhatják, hogy ez utóbbit alig vásárolják az emberek, azonban bizonyos ételallergiával küzdők inkább ezt részesítik előnyben. Az ünnep előtti utolsó napokban többen térnek be hozzánk, ilyenkor már sok vásárlónk van, így körülbelül ennek a szállítmánynak a fele el is fogy szilveszterig.

Az árakra is kíváncsiak voltunk, szétnéztünk hát a szolnoki piacon. A legtöbb helyen a 400 grammos virslit 1400 és 1700 forintért kínálták, a bécsi virsli kilójáért azonban jóval többet, egyes helyeken akár 2600 forintot is elkértek.  

A szolnoki Tankó Gyula épp a nagybevásárlást intézte a vásárcsarnokban. 

– A családunkban ragaszkodunk a hagyományos ételekhez, így természetesen beszerzem most a virslit is – állt meg velünk beszélgetni egy pillanatra. – Az viszont elszomorít, hogy ilyen magas áron adják. De ha belegondolunk, manapság mindennek az egekben van az ára. Mi általában két kilót vásárolunk ebből a finomságból, hiszen nagyon szeretjük. Szilveszterkor pezsgővel koccintunk, újév napján pedig a legtöbb családhoz hasonlóan lencsét és sertésvirslit fogyasztunk majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában