Galériával

2023.12.02. 11:20

A Tisza-tó ezernyi kincsét vették számba a szolnoki turisztikai gálán

Különleges programnak tartottak a Debreceni Egyetem Szolnok Campusában pénteken este. Az intézmény adott ugyanis otthont az első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal megrendezett Jász-Nagykun-Szolnok & Tisza-tó Turisztikai Gálának.

Mészáros Géza

Jó hangulatban telt az esemény

Fotó: Nagy Balázs

Az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület és a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal szervezésében megvalósuló gálán a Tisza-tavat és a rá épülő idegenforgalmi ágazatot ünnepelték.

Az eseményen köszöntőbeszédet mondott F. Kovács Sándor, a Tisza-tó miniszteri biztosa, országgyűlési képviselő, Hubai Imre, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke és dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács alelnöke is. Ezt követően Sebestyén Ferenc, az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület elnöke nyitotta meg a gálát. 

Az est résztvevői között voltak dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Berkó Attila vármegyei főispán, illetve Fejér Andor, Szolnok alpolgármestere, továbbá a jászkunsági vármegyeszékhely, a vármegye és a Tisza-tó térsége hivatalainak, intézményeinek és turisztikai szolgáltatóinak képviselői.

A szülei révén nagykörűi kötődésű Pálfi Éva brandstratéga és -designer, a Magyar Marketing Szövetség Női Tagozatának elnöke előadásában az idegenforgalmi trendekről és innovációkról beszélt, illetve a nők szerepéről a turisztikai kiajánlások esetében.

A munka- és szabadideje nagy részét kunmadarasi nagyszüleinek házában töltő Mautner Zsófia az alföldi, s elsősorban a nagykunsági és Tisza-tavi, a térség tradicionális vidéki gasztrokincseinek őrzésére hívta fel hallgatósága figyelmét.

A gyermekként a Nagykunságban, Karcagon és Kisújszálláson, Tiszafüreden és Tiszaörvényen, valamint Szolnokon élő, apai ágon ukrán származású Ljasuk Dimitry független filmes- és reklámszakember, környezetvédelmi aktivista arra vállalkozott, hogy képes prezentációt tartson a Tisza-tó jövőjéről a 2050-es évekig. Az előadás pesszimista változata komor jövőt jósolt az idegenforgalmi szempontból felélénkülő, ám épp a fokozódó turizmus miatt értékeitől megfosztott, elszemetesedett, a klímaváltozás következtében kiszáradt Tisza-tónak. Az optimista jövőkép megvalósulása azonban azonnali beavatkozást igényel, elsősorban horgászati, hajózási és építkezési szigorításokat és szabályozásokat, az éghajlat-változás következményeinek orvoslására pedig a Tisza-tó kiterjesztésében és foki gazdálkodás bevezetésében látja a megoldást.

Az előadásokat követően elismeréseket is átadtak. A Jász-Nagykun-Szolnok Turizmusáért-Díjat magánszemély kategóriában Marsi Gabriellának, a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum marketingigazgatójának, szolgáltató kategóriában pedig a Karcagi Birkafőző Fesztiválnak ítélték oda. A Tisza-tó Turizmusáért-Díjat Debreczeni Ildikó, a Tisza-tavi Fesztivál ötletgazdája és fesztiváligazgatója, a szolgáltató kategóriában pedig a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum érdemelte ki. Pro Tisza-tó-Díjban F. Kovács Sándor miniszteri biztos részesült.

A Tisza-tó Zöld Nagykövetének Ljasuk Dimitry filmest, Gasztro Nagykövetének pedig Mautner Zsófia gasztrobloggert választották meg, s adták át részükre a megbízólevelüket. Galó Anita, az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület és a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal titkára, a gála főszervezője is elismerésben részesült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában