Életet ment

2023.12.04. 19:55

Eddig több mint 16 ezren igényeltek Gondosórát a Jászkunságban

Népszerű a Gondosóra, több ezren igényelték már a vármegyében is. Miután a programban résztvevő idősek megnyomják az órán lévő gombot, az eszköz azonnal a diszpécserhez kapcsol, aki segít a felmerülő problémában.

Molnár-Révész Erika

Forrás: MW archív

Fotó: Csapó Balázs

– A férjemmel mindketten használjuk a Gondosórát, hiszen jómagam 73, ő pedig már 76 éves – mesélte a tiszaszentimrei Demjén Györgyné, aki házastársával együtt már egy éve regisztrált a programba.

– Megnyugvást jelent a számunkra. Szerintem kifejezetten jó találmány ez az eszköz, hiszen nekünk, és családunk számára is nagy biztonságot nyújt a viselése. Hál' Istennek élesben még nem kellett működtetni, viszont, amikor felhelyeztük, véletlenül megnyomtuk a rajta található gombot, mire azonnal beleszólt egy férfihang. Be kell valljam, hirtelen meglepődtem, ellenben nyugalommal töltött el, hogy rögvest segítséget kaphatunk a bajban – mondta az idős asszony.

A tiszaszentimrei Demjén Györgynének és férjének nagy megnyugvást jelent a Gondosóra viselése
Forrás: Beküldött fotó

Nem csak a programban résztvevő időseknek, a hozzátartozóknak is megnyugvást jelent a Gondosóra.

– Éppen a napokban készülünk regisztrálni édesanyámat, aki innen 130 kilométerre lakik, Balmazújvárosban – mondta Molnár László, a Szolnoki Szigligeti Színház művésze. Hozzátette, édesanyja többnyire egyedül él, ugyanis a színész testvérei külföldön dolgoznak, ritkán járnak haza.

– Hetvenhat éves már, és bizony nagyon aggódom érte. Amikor csak tehetem hazamegyek és segítek neki mindenben, de a színház miatt ezt sajnos csak kevés alkalommal, és rövid időre tehetem meg.

Egy kicsit megnyugtatna az a tény, hogy ha bármi baj van, azonnal segítséget kap

– tette hozzá.

Mint azt a Gondosóra program sajtómunkatársától megtudtuk, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből idén november 28-ig több mint 16 ezer regisztráció érkezett az ingyenes szolgáltatásra.

Az állam által indított program célja, hogy a 65 év felettiek bármilyen felmerülő probléma vagy baj esetén egy egyszerű eszközön keresztül, egy gombnyomással jelezni tudják segítségkérésüket a programhoz tartozó, éjjel-nappal működő diszpécserszolgálat felé, ahol szakképzett dolgozók segítenek a felmerülő problémákban.

A program előkészítő szakasza 2022 márciusában vette kezdetét, országosan idén februárban indult el. Teljesen díjmentes, hiszen ingyenes a regisztráció és a szolgáltatás is. A megigényelt eszközt futár viszi ki a sikeres regisztrációt követő 4-5 héten belül. A várható kiszállítási időről a futárszolgálat küld értesítést sms-ben.

FH_5995
A program célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat
Fotó: Für Henrik / Forrás: MW archív

Többféleképpen lehet jelentkezni a programra

A Gondosóra programra a regisztráció feltétele a 65. életév betöltése, a magyar állampolgárság és a bejelentett lakcím. A regisztrációt egyaránt elvégezheti a jogosult személy és a jogosult személy megbízásából bárki, például egy segítő. Többféleképpen lehet jelenkezni, online a gondosora.hu weboldalon, telefonon a +36 1 445 0080-as számon, vagy visszahívást kérve a gondosora.hu weboldal „Kapcsolat” menüpontján keresztül, illetve papíralapon is. Adatok gyanánt mindössze a személyi igazolványon és a lakcímkártyán szereplő adatokra van szükség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában