Könyvbemutató

2023.12.19. 17:00

Hiánypótló kötet jelent meg Tiszaföldvár történelmének egy szeletéről

Valós élettörténeteket elemezve tekinthetünk be Tiszaföldvár múltjába. Rendhagyó történelemórával egybekötve mutatták be Kalóz Benjámin Sándor Sorsok és esélyek a Tiszazug kapujában című kötetét a minap a helyi művelődési házban.

Pakainé Pusztai Nóra

Fotó: Tömösközi Károly

Hiánypótló kötet kerülhetett a tiszaföldváriak kezébe. Kalóz Benjámin Sándor a nyolcvanas évek végén kezdte az anyaggyűjtést, hogy összeálljon először a kézirat, majd a Sorsok és esélyek a Tiszazug kapujában című könyve. A bemutatót rendhagyó történelemórával kötötték egybe, több mint kétszázan érkeztek a művelődési házban tartott rendezvényre. A pedagógus egykori diákjai közül többen is erre az alkalomra időzítették az osztálytalálkozójukat. 

Az ünnepélyes bemutató után Döbrei János utcai otthonában kerestük fel Kalóz Benjámin Sándort, mesélt az adatgyűjtés nehézségeiről és a könyvkiadás folyamatáról.

– 1989-ben kezdtem az anyaggyűjtést, hihetetlenül nehéz volt, mert egyszerűen nem volt helyi forrás.Tiszaföldvár iratai 1944 októberében kikerültek a tanács udvarára, mert az épületet átalakították pilótaszállássá a szovjetek. Minden papír és dokumentum egy halomban volt, sokat el is égettek közülük. Az a tél ráadásul hideg volt és csapadékos. Sok anyakönyvet utólag kellett pótolni, beszerezni. Mára szerencsére teljes az önkormányzat anyakönyvi anyaga, nagy dolog, hogy betekinthettem – magyarázta Kalóz Benjámin Sándor.

A kutatott időszak kezdő dátumát mesterségesen jelölte ki. 1838-ra datálható a község tőkés fejlődésének első lépése.

Kalóz Benjámin Sándor rendhagyó történelemórát tartott a hiánypótló kötet bemutatóján
Fotó: Tomoskozi Karoly

– A kiváló érzékű és hosszú életű báró Podmaniczky János a község földesura ekkor javasolta, hogy hozzanak létre egy olyan szervezete, ami segít a falu lakosságának az éhínság áthidalásában, úgy nevezték hogy szükség hombár. A következő 100-150 év tőkés elmozdulásának alapja, tehát lesz is eredménye, de nem azonnal – tekintett vissza a vizsgált időszak kezdeteire.

Több mint két évtized adatelemzés, forrásgyűjtés után vált bizonyossá, hogy reliális a könyv kiadása, 2015 óta a fiókban várta a megfelelő pillanatot. 

– György József hagyatéka 2013-ban került a múzeumba. 6 kötet forrást kellett megérteni, feldolgozni és egyeztetni, ez képezte a munkám gerincét – tette hozzá.

Januárban jutott el a kézirat híre Tóth Pál Péterhez, a Magyar Tudományos Akadémia doktorához, alig néhány hét alatt el is olvasta a megírt anyagot.

– Jött a telefon, hogy elsőre nem ragadta meg, de javaslatokat adott a változtatáshoz, majd tavaszra újraolvasta és akkor már úgy döntött, hogy a Magyarország felfedezése könyvsorozat tagjává válhat. Szerinte olyan finomságokra éreztem rá, ami miatt befogadják. A téma, a feldolgozás és színvonal is lehetővé tette ezt – mondta büszkeséggel a hangjában.

Körülbelül másfél millió forintra volt szükség a kiadáshoz, ennek összegyűjtéséhez az önkormányzat és a Tiszaföldvári Vállalkozók Egyesülete is hozzájárult.

– Szeptember elejére dőlt el, hogy valóban megvalósulhat a kötet. Mesésen rövid az átfutási idő, hogy decemberben már megtarthattuk a könyvbemutatót. Szerencsés csillagzat alatt születtem, a sors tart a kezén – emelte ki. 

A hiánypótló kötetet tarthatnak kezükben a földváriak

– Az egész kötet mozgatórugója, hogy megjelenjen és az írás közben előkerülő tanulságok közkinccsé váljanak. Végre azok kezébe került, akiknek írhattam! – mondta Kalóz Benjámin Sándor.

A különböző fejezetek tanulságként szolgálhatnak a mai önkormányzat, a lakosság, de még az iskolák számára is. 

– Viszonylag sok dokumentum tanúskodik arról, hogy mindig voltak olyan emberek a község vezetésében, akik idejüket, tehetségüket nem aprózva el, az élére álltak azoknak az akcióknak, amik előre vitték a település ügyét – fogalmazott, majd részletezte milyen pezsgő is volt a társadalmi és társasági élet Tiszaföldváron.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában