Aktualitások

2023.12.13. 06:55

Kevesen vettek részt az apáti közmeghallgatáson, ahol aktuális problémákról és fejlesztésekről is szó volt

A tavalyihoz hasonlóan idén is gyér érdeklődés mellett zajlott le Jászapáti képviselő-testületének éves közmeghallgatása a Pájer Antal Művelődési Házban. Az utak állapota, a rendőrség régi épületének felújítása, aktuális fejlesztések és a strand téli működtetésének kérdése is terítékre került a minapi fórumon.

Illés Anita

A képviselő-testület nemrég éves közmeghallgatást tartott a Pájer Antal Művelődési Házban

Fotó: Pesti József

A napirendi pontok elfogadását követően elsőként Pócs János országgyűlési képviselőnek tehették fel kérdéseiket a résztvevők. Egy ötgyermekes édesanya egyebek mellett megemlítette, hogy az elmúlt években csökkent a város lakossága és nem lát fejlődést a településen. Szóvá tette azt is, hogy harminc év alatt a Jászkun utcát nem újították fel teljesen. Véleménye szerint a közbiztonság nem megfelelő, ezért gyermekeit nem tudja felügyelet nélkül elengedni az iskolába. Pócs János a hozzászólásra reagálva emlékeztetett, hogy 2010 óta százmilliárd forint vissza nem térítendő támogatás érkezett a térségbe, melyből Jászapáti is részesült.

– Ennek köszönhetően a város példaértékűen fejlődik. 2010 után megújult többek között a római katolikus templom, a városközpont, az ipari park, munkahelyteremtő beruházások, útfejlesztések valósultak meg – sorolta a kormánypárti politikus.

Megjegyezte, hogy Jászapáti lakossága az országos átlagnak megfelelően csökkent. Egy városnyi ember tűnt el Magyarországról egy év alatt, éppen ezért a kormány olyan családtámogatási rendszert dolgozott ki, melynek célja a népességfogyás megállítása. A honatya közbiztonság helyzetét nemzetközi viszonylatban és a rendőrségi statisztika tükrében elemezte.

Farkas Ferenc polgármester a már megvalósult fejlesztésekről és a folyamatban lévő projektekről is beszámolt a fórumon
Fotó: Pesti József

A fórum személyeskedéstől sem mentes vitával folytatódott, mely Pócs János és Járvás István volt országgyűlési képviselő között bontakozott ki egyebek közt a város fejlődési irányával kapcsolatban. A továbbiakban a résztvevők egyike azt kérdezte, hogy mikor lesz felújítva a rendőrség régi épülete és a Jászapátit Jászalsószentgyörggyel összekötő út. 

Pócs János elmondta, hogy a közút fejlesztési tervében szerepel az említett út felújítása, ám az elmúlt évek nehézségei miatt a kormány néhány projektet, köztük ezt és a rendőrség régi épületének felújítását is egy időre felfüggesztette, így megvalósításuk csúszik. 

A közmeghallgatáson Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke a TOP, a TOP Plusz és Leader pályázatokról, fejlesztésekről tájékoztatta a hallgatóságot. Kiemelte: 2014 és 2020 között a TOP keretében 12 milliárd forint érkezett a Jászságba, melyből közel 3 milliárd forintot kapott Jászapáti olyan projektre, mint például az ipari park, a turizmus fejlesztése, kerékpárutak építése és a termálvíz komplex hasznosítása. Megtudtuk, a TOP Plusz (2021-2027.) programban már több mint egymilliárd forintot nyert a város fejlesztésekre, melyek részleteit Farkas Ferenc polgármester ismertette az előző évi közmeghallgatás óta eltelt időszak eredményeiről szóló beszámolójában. 

TOP Plusz támogatásból újult meg idén a Szabadság utca, folyamatban van a vásártér és környezetének fejlesztése, a Futrinka szegregátum infrastrukturális korszerűsítése és az ott élők életminőségének javítása, valamint a zsinagóga felújítása.

Egyre több intézményben fűtenek termálvízzel

A polgármester a lezárult és a folyamatban lévő beruházások mellett kitért a 2023-as költségvetésre is, melyet a város takarékos, átlátható és biztonságos működtetésére alapoztak. Mint mondta, más településekhez hasonlóan, Jászapátin is kardinális kérdés a közutak állapota. Ebben az évben 36 tonna hideg aszfaltot szerzett be az önkormányzat, melyből már 28 tonnát felhasználtak. 

Több utcában történt kátyúzás, melyet néhány utcában padkarendezéssel, kavicsozással egészítettek ki. A városvezető szólt a bevezetett takarékossági intézkedésekről is. Kiemelte, hogy a korábbi években több intézmény fűtése megoldódott geotermikus energiával. További épületeket, így a Pájer Antal Művelődési Házat, a Közösségi Házat is csatlakoztatták a termálvizes rendszer visszatérő ágához, valamint a Művészetek Háza csatlakoztatása is elkezdődött. A nagy energiaigényű Tölgyes Strandfürdő tavaly októbertől júniusig zárva volt, idén is így járnak el, csökkentve ezzel a strandot működtető önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság eneriga kiadásait. A fórumon a képviselők is beszámoltak az elmúlt egy évben végzett munkájukról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában