Metszés, gallyazás

2023.12.23. 18:00

Megfiatalodnak a fél évszázados japánakácok Miklóson

Hosszú előkészítés és szervezőmunka után kedden megmetszették az ötven éves japánakácokat a Táncsics úton, melynek emiatt egy szakaszát lezárták a forgalom elől. A fák fiatalítására, ápolására és folyamatos vizsgálatára azért van szükség, mert egy korábbi gombafertőzés és a városi környezet miatt állapotuk gyors romlásnak is indulhat.

Molnár-Révész Erika

A Táncsics út egy szakaszának lezárásával végezték el a japánakácok metszését, gallyazását Törökszentmiklóson. Bár az 50 éves fák így elvesztették koronájuk nagy részét, de éppen így van esélyük a fiatalodásra, túlélésre

Fotó: Mészáros János

Még valamikor a 70-es években ültethették azokat a japánakácokat, melyek Törökszentmiklós belvárosában, a forgalmas Táncsics úton nyújtanak árnyékot a járókelők számára. Kedden lezárták az út egy szakaszát, ugyanis megkezdték a fák fiatalítását, vagyis gallyazását, metszését. Nem ez volt azonban az első beavatkozás, melyet a mintegy 50 éves fákon végeztek a szakemberek. 

Még tavaly augusztusban született az a főkertészi szakvélemény, melyben a 15 darab japánakácfa kezelésének feladatait rögzítette a főkertész. 

A szakvélemény elkészítéséhez végzett vizsgálatok során megállapították, hogy jelentős faápolási munkákra szorulnak ezek a fák, mivel korábban még egyszer sem kaptak szakszerű metszést vagy beavatkozást, legalábbis annak nem volt fellelhető nyoma.

– A 15 japánakácfából három egymás mellett állót tavaly ki kellett vágni a Táncsics Mihály út nyugati oldalán, ugyanis gombásak voltak és nagyon betegek. A fák szöveti állománya elszivacsosodott, ami miatt balesetveszélyt jelentettek. Nem is kicsit, hiszen ezen a szakaszon a legnagyobb a gyalogosforgalom a piac, és egyéb intézmények, szolgáltató egységek, boltok miatt.  Ezek helyére idén ősszel 3 tő hársfát telepítettünk – tájékoztatott Bagdi Ákos városi főkertész. 

Mint elmondta, a munkálatok ezután hosszú ideig szüneteltek, mivel nagy szervezést, előzetes egyeztetést igényelt az útkezelő, és a közterület felügyelők bevonása a műveletbe. 

– Mivel teljes útzárra volt szükség ezen a szakaszon, így csak idén ősszel sikerült elkezdeni a megmaradt 12 darab japánakác gallyazását. Az időjárás nem kedvezett, így az első alkalommal csak 6-ot sikerült legallyazni, és a 2. körben, vagyis ezen a héten kedden sikerült a fennmaradó példányokat is megmetszeni. A mostani metszés, faápolás egyfajta ifjítás, ami azt jelenti, hogy ezeknek az idős fáknak a megmetszésével a koronájuk jórészét elvesztik ugyan, de a művelet serkenti új hajtások növekedését és a fa megújulását, vagyis a fák túlélési esélyeit növeljük ezzel. 

Első körben a beteg, száraz ágakat vágta le a vállalkozó, esetenként ha gombás részeket láttak azt is levágták, illetve az árnyékba került részeket is

– részletezte a szakember. Mint mondta, a metszés lehetőséget teremtett arra is, hogy kiegyensúlyozzák a fákat.

– Megpróbáltuk minden irányból ugyanannyi részt meghagyni, hogy ne legyen nagy súlytöbblet egyik oldalon sem. Ilyenkor ritkítás is zajlik, és a súlypontot egy-egy irányba kibillentő hosszan kinyúló oldalágak visszavágására is sor kerül. A végcél az, hogy visszavágjuk a fákat a fő vázágakra – tette hozzá a főkertész. 

Gyorsan romolhat a fák állapota

A Táncsics úti japánakácok állapotát szükséges évente felülvizsgálni egy korábban kialakult fertőzés és a növények számára kedvezőtlen környezet miatt.

– Sajnos a gomba már jelen van  a fák szállító szövetében és ezért állapotuk gyors romlásnak is indulhat. Egy ilyen forgalmas, nagyrészt leaszfaltozott városi környezetben ezek a fák a töredékét sem élik meg a várható élettartamuknak. Ezért is fontos a folyamatos ápolás, az idősebb fák folyamatos kezelése – hangsúlyozta Bagdi Ákos városi főkertész. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában