Szoljon Insta

2023.12.08. 11:25

Megjelentek a fenyőárusok Szolnokon

Közeleg a karácsony, erre emlékeztetnek a szolnoki piacon és alkalmi elárusítóhelyeken felbukkanó fenyőfák is. Persze a áruházakban is beszerezhetünk élethű műfenyőt és különböző színű és stílusú karácsonyfát, de a legtöbben még ma is arra esküsznek, hogy az élő fenyő az igazi.

Kovács Berta

Kiss Bálint kezdte leghamarabb árulni a fenyőfákat a piacon

Fotó: Nagy Balázs

A szolnoki vásárcsarnoknál csütörtöki ottjártunkkor még csak egy kereskedőnél találtunk tűlevelűeket, de azok tagadhatatlanul formásak voltak. Kiss Bálinték kedden kezdték árusítani az ünnep elmaradhatatlan kellékét.

Mint megtudtuk Zala vármegyéből Surdról és Nemespát környékéről, valamint Somogy vármegyéből Berzence településről hozta a fenyőfákat.

Van nála hagyományos luc, melynek métere négyezer forint, az ezüstfenyő és a Nordmann-fenyő métere hatezer forint. Emellett akadnak prémium minőségű fák is, egyedi árszabással, egyelőre Nordmann, de lesz majd valamennyi ezüst is.

Aki pedig az ünnep után ki szeretné ültetni a tűlevelűt, válogathat a tövesekből.

– Vevő egyelőre nemigen van, inkább csak nézelődnek az emberek – jegyezte meg Kiss Bálint. – Felmérik a választékot. Mondják, kéne nagy fenyő, két méteres, öt méteres, de egyelőre csak leskelődnek.

Az esős idő ellenére délelőtt azért találkoztunk olyannal is, aki is akadtak már olyanok, akik vásároltak is fenyőfát. Többek között a szolnoki Gönczi Zsolt is, aki egy két méter húsz centi magasságú fát választott a család karácsonyfájának.

– Korán meg szoktam venni, amikor még bőséges a választék – vallotta meg a szolnoki apuka. – Nálunk csak élő és csak Nordmann-fenyő jöhet szóba. Ragaszkodunk az igazi fenyőhöz, az illata miatt, ennek a fajtának is van jellegzetes. Hideg helyen tároljuk, és vízbe áztatjuk a tövét, hogy ne száradjon ki karácsonyig – mondta Zsolt. A kiszemelt fára háló került, így már vihette is haza.

NB Fenyő körkép (5 of 8)
Gönczi Zsolt egy jókora Nordmann-fenyőt vásárolt
Fotó: Nagy Balázs

Mint megtudtuk, utóbbi években az egyébként leginkább lassan növő Nordmann fa a leginkább keresett, már nem a luc a sláger, mint valamikor. Töveset is egyre többen vesznek, főleg, ha van kert, ahová ki tudják az ünnep után ültetni.

Az idei fenyőfák formásak és szélesek, a kereskedőnek kellett is új tölcsért csináltatnia a hálózáshoz, hogy beleférjenek.

– Mindenkinek a szép kövér fa kellene, de abból van általában a kevesebb – nevetett Kiss Bálint. – Idén könnyebb lesz tárolni is a fát, rengeteg volt utóbbi időben az eső, megszívták magukat nedvességgel, így tartósabbak, nem száradnak ki olyan hamar. Tárolásnál sem baj, ha ázik.

A piacon a talpat is beszerezheti, akinek nincs otthon vagy újat szeretne, még gép is van, amivel méretre faragják a fák tövét. A talpakat persze leginkább az utolsó napokban jut eszükbe az embereknek beszerezni. A fenyőgallyak, csokrok pedig már most is kelendők.

Színes fákat is vehetünk

Az üzletekben már korábban megjelentek a műfenyők, melyek ára széles határok között mozog. Van, amelyik igazán élethű, van, ami kevésbé, és olyanok is akadnak, melyeket véletlenül sem lehetne összetéveszteni élő fával. A hagyományos karácsonyfák kedvelői évek után nehezen szokhatnak hozzá a fehér, kék, rózsaszín fenyőutánzatokhoz. De már tarkát is találhat az, akinek speciális az ízlése.

 

Igazi vagy mű: ön szerint melyik karácsonyfa a legszebb?

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában